Annons
Nyheter

Nytt ras på börsen

Stockholmsbörsen rasar på nytt. På eftermiddagen var OMXS-index ned nästan fem procent.
Nyheter • Publicerad 5 september 2011

Den värsta nedgången drabbar energiaktierna som faller med 7,0 procent. Telekombolagen klarade sig bättre och deras nedgång ligger på 2,5 procent. Holmen, Rörvik Timber och Lindab finns bland förlorarna med stora nedgångar medan Lammhults, Precise och Elanders stiger trots den dystra börsstämningen.

Enligt Johan Lönnqvist, marknadsanalytiker på IG Markets, blev fredagen en flaskhals bland investerare och handlare som ville ut ur marknaden inför den amerikanska långhelgen.

Annons

– USA är stängt i dag och det var många som inte ville ligga fullt exponerande i marknaden inför en sådan helg när det precis hade kommit negativ statistik. Många sålde lite panikartat i fredagskväll och vi ser en fortsatt effekt av det nu, säger han.

Stockholmsbörsen, liksom andra börser i världen, präglas av fortsatt oro. Det beror enligt Johan Lönnqvist på att varken Europeiska centralbanken eller amerikanska Federal Reserve har presenterat något konkret när det gäller lånesituationen som existerar i både Europa och i USA.

– Nu ligger arbetslösheten uppe på det och trycker i USA, vilket gör att vi får en fortsatt effekt av den negativa trend som vi har sett under hela sommaren, säger Lönnqvist.

Ytterligare en faktor som bidrar till börsens kräftgång är blankningsförbudet som vissa länder har infört när det gäller bankaktier. Johan Lönnqvist menar att man kan spekulera i att länderna har satt stopp för blankningen för att de tror att det kommer att bli tuffare för bankerna på grund av deras exponering mot krisande länder.

– Det späder på den negativa tron på marknaden, säger han.

På frågan om robothandeln på börsen är ett problem svarar Johan Lönnqvist att det beror på vad som menas med problem.

– I marknaden måste man hela tiden anpassa sig efter vad som händer och marknaden har förändrats många gånger under de senaste 70 åren. Vi ser nu en ny typ av marknadsbeteende där effekten blir att vi får mycket snabbare rörelser.

– I och med att vi får snabbare och lite större rörelser blir folk rädda. När folk blir rädda vill man hoppa ur sina positioner och då måste man sälja, säger Johan Lönnqvist.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons