Annons
Nyheter

Nygamla bud på GM

Det är inte alls säkert att Magna får köpa Opel av GM. Några nygamla intressenter har fått en ny chans.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2009

GÖTEBORG. Samtidigt avgörs nu i konkursdomstolen om GM får bygga upp ett ”nytt GM”, fritt från gamla skulder.

Den sista maj lossades de 80-åriga banden mellan Opel och GM, trodde vi alla. Kanadensiska bildelstillverkaren Magna skulle köpa Opel med hjälp av ryska pengar och en mångmiljardinsats från tyska staten. President Obama och förbundskansler Merkel var de som till sist knöt ihop en tänkt uppgörelse.

Annons

Den innebär att den tyska regeringen går in med över 15,5 miljarder kronor i garantier och tillfälliga lån för att hålla Opel flytande. Affären innebär också att GM skulle behålla 35 procent av aktierna medan Opelfacken skulle få tio procent. Magnas andel skulle bli 20 procent medan dess ryska partner, banken Sberbank, skulle få 35 procent.

Det är den statliga storbanken Sberbank och Magna som står för pengarna. Magna går in med drygt sju miljarder i ett Opel som ska bantas med 10 000 jobb i Europa, varav 2 500 i Tyskland.

Nytt bud från RHJ

I den ryska sfären finns också biltillverkaren Gaz. Tanken är att Opelbilar ska tillverkas i Gaz nybyggda fabrik i Nizjnej Novgorod.

Men affären är långt ifrån klar, även om Magna fortfarande är huvudspåret för GM. Enligt Financial Times har det Belgienbaserade holdingbolaget RHJ International kommit med ett andra och förbättrat bud, som enligt tidningens källor, tagits emot ”mycket seriöst” av GM. Det nya budet ska ta större hänsyn till Opel-jobben i Tyskland.

BAIC med i diskussionen

Även den kinesiska tillverkaren Beijing Automotive Industry Corporation (BAIC) har inbjudits av GM att studera Opel/Vauxhall. BAIC kom sent in i förra budgivningen men bolaget var berett att satsa omkring 8,5 miljarder kronor i Opel. Dessutom gavs också löften om att jobben i Europa inte skulle hotas under de två närmaste åren. Nu ska bolaget vara med i diskussionen igen.

Opelaffären liksom Saabförsäljningen är ett led i att rensa General Motors från skuldtyngda, olönsamma verksamheter till förmån för den amerikanska rörelsen.

General Motors står nu inför en andra vända i rekonstruktionen. På tisdagen inleddes förhandlingarna vid konkursdomstolen i New York om ifall GM ska tillåtas att sälja ut tillgångar som tär, och i stället bilda ett nytt GM utan skulder och med endast det bästa kvar, byggt på en ny grund av statliga miljarder.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons