Annons
Nyheter

Nye chefen vill locka hit den bästa arbetskraften

Malmö. I övermorgon tillträder Rolf Elmér som ny chef för Svenskt Näringsliv i södra Sverige. En ökad arbetskraftsinvandring och en förbättrad tillgång på riskkapital är två frågor som står högt på agendan för den nye regionchefen.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2010

Det är en till synes avslappnad Rolf Elmér som tar emot på Svenskt Näringslivs regionkontor i Malmö mitt under pågående avtalsrörelse. De närmaste dagarna blir bråda för medlarna i avtalskonflikten mellan arbetsgivarorganisationen Svensk Handel och fackförbundet Handels, trots att varslet om strejk nu flyttats fram från den 1 april till den 8 april.

Någon gissning om parterna kommit överens om ett nytt avtal tills dess vågar inte Rolf Elmér sig på.

Annons

– Det är mycket svårt att bedöma. Min gissning är så god som någon, säger han.

Rolf Elmér börjar sitt nya jobb formellt den 1 april, då han efterträder Eva Östling Ollén som chef för Svenskt Näringsliv i södra Sverige. Eva Östling Ollén blir istället vd för Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

En ökad arbetskraftsinvandring är en fråga som den nye regionchefen för Svenskt Näringsliv brinner särskilt för.

– Näringslivet behöver ytterligare spetskompetens från hela världen för att även i fortsättningen kunna konkurrera på den globala marknaden. Den stora utmaningen blir att göra Sverige och Skåne så pass attraktivt att vi också lockar hit den allra bästa arbetskraften, säger Rolf Elmér.

Med en bakgrund som chef för flera skånska IT-bolag, bland annat Sigma Exallon och Avail Intelligence i Malmö, är det framför allt två typiska företagarfrågor som Rolf Elmér vill driva i sin nya roll.

– Bristen på kapital är ofta ett stort problem för många företag, inte minst nystartade. Men även att hitta och behålla kompetent personal kan vara tufft för många tillväxtföretag. Här finns det definitivt utrymme för förbättringar, till exempel inom Las som fungerar dåligt för de mindre företagen, säger han.

Förhandlingarna i årets avtalsrörelse har komplicerats av det fackliga trycket på att lösa frågan om bemanningsföretagen, och av arbetsgivarnas ovilja till det. Enligt facken används bemanningsföretagen allt oftare för att runda Lagen om anställningsskydd (Las). Uppsagda kan i nästa stund vara tillbaka på sitt gamla företag, denna gång som inhyrda av ett bemanningsföretag i stället för som anställda.

Enligt Rolf Elmér är användandet av bemanningsföretag av stor betydelse för näringslivet.

– De innebär en flexibilitet som är oerhört viktig för företagen. Utan bemanningsföretagen skulle det bli oerhört svårt att driva någon långsiktig verksamhet i Sverige och risken för en utflyttning av jobben skulle därmed öka, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons