Annons
Nyheter

Ny torrdocka ska ge Öresundsvarvet flyt

Öresundsvarvet i Landskrona storsatsar med ny torrdocka och utökade lokaler. DSV bygger logistikcenter och Coop öppnar nytt. Tillsammans innebär det ett par tusen nya jobb till Landskrona.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010

För åtta år sedan var Jonas Hansson med och drog igång Öresundsvarvet igen, då med endast en handfull anställda. Nu är han vd för varvet som sysselsätter omkring 250 personer och snart fler. Framtidsplanerna är stora.

– Vi bygger en ny torrdocka som blir klar 2012. Då kan vi ta emot fler och större fartyg. Vi har också köpt stora stålproduktionshallar för att ha ett andra ben att stå på. Där kan vi tillverka tunga stålkonstruktioner, exempelvis vindkraftverk, säger Jonas Hansson.

Annons

I februari köpte Öresundsvarvet grannen Landskronavarvet och bildade det nya bolaget Oresunds heavy industries. Verksamheten har delats upp i två dotterbolag, Oresunds drydocks för fartygsreparationer och Oresunds steel constructions för stål­arbeten.

– Vi har finansierat köpet genom både lån och egen kassa. Reparationsbranschen är fortfarande välmående och Öresund är ett av de mest trafikerande sunden i världen, säger Jonas Hansson.

Han räknar med att företaget behöver fördubbla sin arbetsstyrka när torrdockan är klar och på sikt tror han att lika många får sysselsättning med stålkonstruktionerna.

– Vi har en ganska hög medelålder och behöver kompetensväxla. Vi måste få in ungt, utbildat yrkesfolk och har inlett samarbete med kommunen, säger Jonas Hansson.

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) tror att Landskrona har kommit till en positiv vändpunkt:

– Vi har tappat tretusen arbetstillfällen sedan 1990-talets början. Men nu växer vårt näringsliv igen. När logistikföretaget DSV:s nya anläggning är fullt utbyggd handlar det om tusen arbetstillfällen och snart öppnar Coop sin handelsetablering. Tillsammans med varvet är det fantastiskt goda nyheter, säger han.

Nu ser han som kommunens viktigaste uppgift att bygga attraktiva bostäder.

– För att dra nytta av detta och få in skatteintäkter måste vi få fart på bostadsbyggandet. Vi vill ju att folk ska bo här så att Landskrona inte bara blir en arbetsort.

INTERNAL INTERNAL
Sara Håkansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons