Annons
Nyheter

Norwegian: SAS ska betala Norwegian närmare 175 miljoner nor

– Det är mycket tillfredsställande att hovrätten nu har dömt SAS att betala Norwegian närmare 175 miljoner norska kronor i ersättning för det industrispionage vi blev utsatta för, säger Norwegians VD och koncernchef Bjørn Kjos. SAS har, av Bogartings hovrätt, blivit dömda att betala ett skadestånd på 160 miljoner norska kronor, jämte rättegångskostnaderna för både tingsrätten och hovrätten.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

– Det är mycket tillfredsställande att hovrätten nu har dömt SAS att betala Norwegian närmare 175 miljoner norska kronor i ersättning för det industrispionage vi blev utsatta för, säger Norwegians VD och koncernchef Bjørn Kjos. SAS har, av Bogartings hovrätt, blivit dömda att betala ett skadestånd på 160 miljoner norska kronor, jämte rättegångskostnaderna för både tingsrätten och hovrätten. Totala skadeståndsbeloppet uppgår till närmare 175 miljoner norska kronor.

Hovrätten handlade i slutet av förra året målet om SAS industrispionage mot Norwegian sedan tingsrätten ålagt SAS att betala Norwegian 132 miljoner norska kronor, jämte rättegångskostnader. Det totala beloppet uppgick till över 138 miljoner norska kronor. Både SAS och Norwegian överklagade skadeståndsbeloppet till hovrätten. Hovrätten har nu dömt SAS till att betala 160 miljoner norska kronor i skadestånd, jämte rättegångskostnaderna på 6 839 770 norska kronor från tingsrätten och 7 851 472 norska kronor från hovrätten.

Annons

Beloppet har därmed nu höjts av Borgartings hovrätt, som med detta ger medhåll om att Norwegian led ekonomisk skada till följd av SAS agerande.

– Att hovrätten nu höjer skadeståndet är en viktig signal om att industrispionage ska bekämpas. Samtidigt visar det att rättssystemet fungerar och att oetiska beteenden får ekonomiska konsekvenser, säger Bjørn Kjos

– Under en mycket sårbar uppstartsfas för bolaget, blev vi utsatta för ett grovt och cyniskt industrispionage från SAS. Norwegian förlorade flera hundra miljoner norska kronor som följd av att SAS, på ett olovligt sätt tillägnade sig intern och känslig information om Norwegian från bokningssystemet Amadeus. Detta spionage har SAS i tingsrätten blivit dömda för. Att hovrätten nu ändrar skadeståndet är naturligt och mycket tillfredsställande, säger Bjørn Kjos.

Domskälen från hovrätten skickas ut imorgon, onsdagen den 17 mars.

Kontaktpersoner:Anne-Sissel Skånvik, Kommunikationsdirektör + 47 48 99 44 40Åsa Larsson, Pressansvarig + 46 735 22 22 42Anders Ryssdal, Advokat + 47 90 784794

Norwegian Air Shuttle ASA, som marknadsförs under varumärket ”Norwegian”, är ett lågprisbolag noterat på Oslobörsen. Bolaget är det näst största flygbolaget i Skandinavien och det fjärde största lågprisbolaget i Europa. Med låga priser och kundvänliga lösningar har Norwegian haft en stark passagerartillväxt de senaste åren och erbjuder cirka 220 linjer till 95 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Norwegian transporterade nära 11 miljoner passagerare under 2009, har 1 600 anställda och en flygplansflotta bestående av 46 flygplan. 70 ny Boeing 737-800W levereras mellan 2008 och 2014 och innebär att Norwegian kommer att ha den mest moderna, effektiva och mest miljövänliga flygflottan i kommersiell drift när alla flygplan är på plats. För mer information besök www.norwegian.se

Ann Gäre
se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons