Annons
Nyheter

Norsk tillväxt bromsar in

Norges tillväxt bromsar in. Ekonomin exklusive oljesektorn växte bara med 0,1 procent under första kvartalet 2010 jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Med oljan blev det –0,1 procent.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2010

OSLO. Norges tillväxt bromsar in. Ekonomin exklusive oljesektorn växte bara med 0,1 procent under första kvartalet 2010 jämfört med fjärde kvartalet i fjol. Med oljan blev det –0,1 procent.

Under fjärde kvartalet i fjol låg Norges tillväxt, exklusive oljan, på 0,4 procent och analytiker hade för årets första kvartal räknat med en ökning av tillväxttakten till 0,5 procent, enligt en Reuters-enkät.

Annons

Investeringarna i Norge föll med 11 procent, visar statistiken, vilket innebär att de styrräntehöjningar marknaden räknat med i Oslo kan komma att skjutas på framtiden.

Den norska kronan sjönk något efter det att statistiken redovisats.

– Behovet av att höja räntorna till följd av den starka återhämtningen i den norska ekonomin har minskat enligt dessa siffror, sade Erik Bruce, chefanalytiker på Nordea Markets i en kommentar till Reuters.

Norges centralbank höjde styrräntan till 2,0 procent den 5 maj.

Medan större delen av Europa befann sig i recession i fjol krympte Norges ekonomi med 1,5 procent, både inklusive och exklusive oljesektorn.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons