Annons
Nyheter

Nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlades ned i dag, med bankerna som främsta sänken. När börsen stängde hade OMXS-index förlorat 2,2 procent till 310,6. Utvecklingen var än mer negativ i övriga Europa.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010

STOCKHOLM. Stockholmsbörsen handlades ned på fredagen, med bankerna som främsta sänken. Utvecklingen var än mer negativ i övriga Europa. Under veckan som helhet har börsen ändå återhämtat en del av förra veckans fall.

Den gångna handelsveckan slutade på plus, även om fredagen hade sura tongångar både i Stockholm och på de ledande börserna i Europa. Bankerna pressades särskilt på stigande oro för att hårda åtstramningar i finanspolitiken i Sydeuropa kommer dämpa den ekonomiska tillväxten. Press kom också efter uppgifter om att amerikanska myndigheter gör utredningar kring bland annat Deutsche Bank och IBS. Spaniens och Portugals omfattande åtgärder för att minska budgetunderskotten fick ett svalt mottagande. I Madrid rasade IBEX35-index cirka 7 procent.

Annons

När börsen stängde hade OMXS-index förlorat 2,2 procent till 310,6. Från och med i måndags har börsen ändå gått upp drygt 5 procent. Förra veckan blev den totala nedgången nära 11 procent.

Nedgången var bred på fredagen och fördjupades på eftermiddagen då även de amerikanska börserna tog ett kliv tillbaka. Oväntat bra amerikansk statistik över detaljhandeln räckte inte för att väga upp den europeiska skuldoron. I Stockholm var handelsaktiviteten var måttlig, aktier för 17,3 miljarder kronor bytte ägare.

Bland bankerna pressade Nordea index mest, ned 5,2 procent till 61:90 kronor. Handelsbanken förlorade 2,1 procent till 193:00 kronor och Swedbank tappade 3,5 procent till 70:70 kronor. SEB, som bekräftade att banken för en dialog med externa parter om eventuell försäljning av sin tyska kontorsrörelse, sjönk 3,9 procent till 42:70 kronor. Tidigare har den spanska storbanken Santander förklarat sig intresserad av ett förvärv. Tidningsuppgifter gör gällande att Italiens största bank sett till marknadsvärdet, Unicredit, är beredd att bjuda 450 miljoner euro för kontorsrörelsen.

Mot strömmen gick Tele2 som ökade 0,5 procent till 118:90 kronor och Astra Zeneca som var upp 0,1 procent till 324:00 kronor.

Nästa vecka är gles rent rapportmässigt. Bland höjdpunkterna finns försäljningssiffror för april från Hennes & Mauritz på måndag och Volvos lastbilsleveranser i april på onsdag.

På de ledande Europabörserna var raset ännu större än i Stockholm. Londonbörsens FTSE-index sjönk 3,1 procent till 5 262,8. Parisbörsens CAC-index föll hela 4,6 procent till 3 560,4 och Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 3,1 procent till 6 056,7.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons