Annons
Nyheter

Mobilt bredband ökar kraftigt

Mobilt bredband ökar kraftigt i Sverige. I slutet av förra året fanns drygt 3,7 miljoner abonnemang för bredband i landet. Det är 20 procent fler än 2007.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2009
Foto: Henrik Rosenqvist
Foto: Henrik RosenqvistFoto: 
Foto: 

STOCKHOLM. Mobilt bredband stod för 80 procent av ökningen av abonnemangen i fjol. Bredband via fibrer stod för 16 procent av ökningen, enligt en ny rapport från kommunikationsmyndigheten PTS.

Enligt PTS ökar marknaden för mobila samtals- och datatjänster. Sms ökade med sju procent och mobil datatrafik med 76 procent.

Annons

Bildmeddelanden, mms, som står för en liten del av de totala intäkterna, ökade 2008 med 30 procent.

PTS konstaterar också att allt färre använder den fasta telefonen. Antalet fasta telefonabonnemang minskade förra året med tre procent jämfört med 1 procent 2007.

Enligt PTS är det konsumenternas behov av hög kapacitet och mobilitet som starkt påverkar marknadsutvecklingen.

Den totala marknaden för elektronisk kommunikation i Sverige omsatte förra året 49,4 miljarder kronor i slutkundsledet. Jämfört med 2007 har marknaden minskat med en procent, vilket beror på en nedgång på företagsmarknaden.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons