Annons
Nyheter

Ministern tror på mer handel med Irak

Hon ser Irak som en framtidsmarknad för Sverige och talar hellre om utländsk kompetens än utländsk bakgrund. I måndags besökte Sveriges kanske mest anonyma minister, Ewa Björling (M), Malmö.
Nyheter • Publicerad 13 april 2010
Handelsminister Ewa Björling (M) vill inte diskutera kvotering eller tvångsåtgärder, hon vill att företagen själva ska upptäcka fördelarna med en mer heterogen grupp anställda.
Handelsminister Ewa Björling (M) vill inte diskutera kvotering eller tvångsåtgärder, hon vill att företagen själva ska upptäcka fördelarna med en mer heterogen grupp anställda.Foto: 

Hon vill inte kalla sig handelsminister. Frihandelsminister tycker Ewa Björling låter bättre.

– Jag försöker få igenom ett namnbyte men har inte lyckats än, sa hon när hon i måndags talade om ökad mångfald för en starkare svensk handel.

Annons

Just mångfald är kanske inte något det svenska näringslivet gjort sig känt för. Men Ewa Björling vill inte diskutera kvotering eller tvångsåtgärder, hon vill att företagen själva ska upptäcka fördelarna med en mer heterogen grupp anställda.

– Företagen bestämmer själva vad de ska satsa på, jag kan bara visa på möjligheterna. Och jag hoppas verkligen att alla utnyttjar de fördelar vi får av en ökad invandring, säger hon.

Besöket i Malmö är en del i hennes rundresa i Sverige på jakt efter ”framtidens jobb”. En av de insikter hon kommit till under resan så här långt är att export verkar vara en generationsfråga.

– Det är helt annorlunda bland de unga. För många unga är det så självklart att ha kunder i andra länder att de inte ens ser det som export. Det är precis där vi behöver landa, säger hon.

En annan möjlighet som hon vill ta till vara på är Sveriges idag näst största invandrargrupp, irakierna. En färsk undersökning från regeringens projekt Kosmopolit visar att för varje ny utlandsfödd person som bosätter sig i Sverige ökar utrikeshandeln med nästan 60 000 kronor. Med 117 000 personer födda i Irak men bosatta i Sverige innebär det stora handelsmöjligheter.

– Irak är ett väldigt, väldigt bra exempel. Vi är en av världens största mottagare av irakier och har många kopplingar till människor som flyttat tillbaka dit. Det finns till och med flera som talar svenska i den irakiska regeringen. Detta gör att vi har enorma fördelar för att handla med Irak.

Under 2009 ökade Sveriges export till Irak med 124 procent och man har i år etablerat handelskontor i både Bagdad och Irbil. Enligt Svenska ambassaden kan Irak om tre till fyra år vara en av Sveriges viktigaste handelspartners i Mellanöstern. Förklaringen är enligt Ewa Björling invandringen.

– Det är mycket lättare för en person i Sverige med irakisk bakgrund att exportera till Irak eftersom hon eller han vet hur man tar sig fram där. Där har Sverige en stor potential, säger Ewa Björling.

INTERNAL INTERNAL
Viktor Ström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons