Annons
Nyheter

Miljardsmäll för Swedbank

Swedbank skriver ner värdet på sitt innehav i Lettland. Nedskrivningen av så kallad goodwill uppgår till 1 913 miljoner kronor. Bakgrunden är Finansinspektionens krav på högre kapitalkrav för de svenska bankerna, enligt ett pressmeddelande från banken.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2012

"Det är viktigt att konstatera att nedskrivningen av goodwill inte har förändrat vår syn på Swedbanks verksamhet i Lettland, som är en av bankens fyra hemmamarknader", skriver vd Michael Wolf.

Swedbanks halvering av goodwillvärdet i den lettiska verksamheten är en direkt konsekvens av de skärpta kapitalkrav som regeringen och EU:s bankmyndighet EBA började föra fram i höstas, enligt Thomas Backteman, Swedbanks kommunikationsdirektör.

Annons

– Vi vet att vi kommer att behöva bära betydligt mer kapital, säger han till TT.

Inför höstens skärpta krav har Swedbank utgått från att tio procent i kärnkapital (aktier och realiserbara tillgångar) skulle räcka.

– Men den nivån kommer att behöva höjas avsevärt. Exakt var den kommer att landa vet vi inte, säger Backteman.

Nedskrivningen innebär inte att något nytt kapital måste skjutas till, enligt Thomas Backteman.

– Nej, detta är en teoretisk beräkning. Men goodwill-nedskrivningen slår mot resultatet. Det innebär att nettoresultatet för 2011 kommer att minska med motsvarande belopp.

TT: Kan det trots detta bli vinst från Lettland 2011?

– Det är för tidigt att uttala sig om. Det får vi återkomma till när vi presenterar resultatet.

Swedbank redovisar bokslut för 2011 den 14 februari.

Banken har som utdelningspolicy att dela ut hälften av vinsten. Följer banken denna skulle utdelningen för 2011 alltså minska med nästan en miljard till följd av fredagens nedskrivning.

Goodwillvärdet som halveras på fredagen bygger på skillnaden på Hansabanks bokförda värde och vad Swedbank betalade för Hansabanks aktier.

Värdet prövas årligen, utifrån antaganden om Lettlands ekonomiska utveckling och förutsättningarna för bankens verksamhet i landet.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons