Annons
Nyheter

Miljardskadestånd för Astra Zeneca

Astra Zeneca har dömts till 520 miljoner dollar (3,7 miljarder kronor) i böter, meddelar USA:s justitiedepartement. Det handlar om det svensk-brittiska företagets marknadsföring av antipsykotiska medicinen Seroquel.
Nyheter • Publicerad 27 april 2010
Foto: 

LONDON. En utredning har gjorts av amerikanska staten av företagets marknadsföring av det antipsykotiska medicinen Seroquel.

Astra Zeneca har gått med på att betala 520 miljoner dollar efter att ha anklagats för att olagligt ha marknadsfört psykosmedicinen Seroquel för användning som inte har godkänts som lämplig av den amerikanska kontrollmyndigheten, Food and Drug Administration, heter det i justitieminister Eric Holders tillkännagivande.

Annons

Medicinen används för behandling av schizofreni och bipolär sjukdom.

– Vi har nu kommit överens med amerikanska justitiedepartementet om att betala 520 miljoner dollar, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på Astra Zeneca AB till TT.

Astra Zeneca avsatte och bokförde det beloppet som en reserv redan under det tredje kvartalet 2009.

– Vi gör den här överenskommelsen, men vi håller inte med om påståendena. Det är en förlikning, säger hon.

Det är ju ett ganska omfattande belopp. Varför går ni med på en förlikning?

– Det är en lång väg att gå att ha en process i gång också, och det här är vad vi har beslutat.

Johan Svansjö
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons