Annons
Nyheter

Miljarder in och ut ur Fannie Mae

Fannie Mae ber om federalt kapitaltillskott på 63 miljarder kronor sedan det amerikanska bolåneinstitutet redovisat en förlust på motsvarande 86 miljarder kronor för årets första kvartal.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2010

NEW YORK. Fannie Mae ber om federalt kapitaltillskott på 8,5 miljarder dollar (63 miljarder kronor) sedan det amerikanska bolåneinstitutet redovisat en förlust på 11,5 miljarder dollar (motsvarande 86 miljarder kronor) för årets första kvartal.

Trots brakförlusten och det omfattande behovet av mer stöd steg Fannie Mae-aktien med 7 procent i den elektroniska förhandeln på Wall Street.

Annons

Amerikanska myndigheter tog över Fannie Mae och den mindre konkurrenten Freddie Mac, som specialiserat sig på att finansiera bolån i USA, i september 2008 – kort efter det att investmentbanken Lehman Brothers kraschade.

Till och med slutet av 2009 pumpade USA in 125 miljarder dollar i de båda instituten och fick i utbyte mot det preferensaktier.

Inklusive det stöd som Fannie Mae på måndagen bett om uppgår det totala kapitaltillskottet från regeringen sedan Lehman Brothers-kraschen till 84,6 miljarder dollar.

I onsdags förra veckan redovisade Freddie Mac en förlust för första kvartalet på 6,7 miljarder dollar samtidigt som man bad om stöd från federalt håll på 10,6 miljarder dollar.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons