Annons
Nyheter

Malmöföretag växer bäst i Sverige

Skåne dominerar prispallen när Ahrens och Affärsvärlden utser årets tillväxtföretag. Elinstallatören APQ El hamnar högst upp och mobilprogramföretaget TAT får ett brons.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2010
Swedbank stadion är ett av de större projekten för Andreas Qvarforts företag. På tio år har han skapat ett bolag med över 200 miljoner kronor i omsättning.
Swedbank stadion är ett av de större projekten för Andreas Qvarforts företag. På tio år har han skapat ett bolag med över 200 miljoner kronor i omsättning.Foto: 

De båda Skåneföretagen representerar två olika delar av näringslivet. APQ El verkar i en traditionell bransch. TAT utvecklar mjukvara för mobiltelefoner.

Vd och grundare för APQ El är Andreas Qvarfort från Gislövs strandmark utanför Trelleborg. Han har snabbt byggt upp sin verksamhet. De första åren körde han firman i liten skala.

Annons

– Det tog två år innan jag anställde någon. Jag lärde mig hur företagande och ekonomi fungerar. Men jag har hela tiden haft som mål att växa. Det är en sporre att utveckla sig själv.

Den första större entreprenaden var Hotell Lundia i Lund. De följande åren växte APQ El genom att varje år i princip fördubbla antalet anställda och omsättning. 2006 hade han 26 anställda, 2008 var de 130 och nu är de runt 200. Omsättningen landade på 216 miljoner kronor förra året.

Finns det inte en risk att man växer för fort?

– Absolut. Vi kommer inte att fortsätta växa i den här skalan. Vi är i en fas där vi inte kan höja omsättningen så mycket.

Även APQ El har märkt av de svårare tiderna. Det kommer att ge en svagare tillväxt 2010 jämfört med tidigare år.

– Det är absolut en dämpad efterfrågan. Men vi gick in i krisen med flera stora uppdrag.

Swedbank stadion och akuten i Malmö tillhör de största affärerna.

Hur är det då möjligt att växa i en så etablerad bransch? Är konkurrenterna dåliga?

–  Nej, de är inte dåliga. Jag har rekryterat rätt folk och har duktiga tjänstemän. Vi har ett nytänkande och har kompetens för allt från högspänning till minsta telepryl.

Andreas Qvarforts pappa, Tommy Qvarfort är delägare och ordförande i företaget. Han är också en välkänd företagare, bland annat med fastighetsbolaget Abitare. Det har gett Andreas en hel del kunskap.

Annons

– Far är ekonom och har lärt mig det. Han gick in med kapital och äger 25 procent. Men jag har byggt upp företaget själv.

Den snabba tillväxten har resulterat i flera priser, bland annat Dagens Industris Gasell i ett par omgångar. I Ahrens lista fick företaget förra året pris som årets uppstickare. Nu blev det första plats i hela Sverige. Priserna är något han uppskattar.

– De har stor betydelse, man får bra publicitet.

För att fortsätta växa gäller det att lyfta blicken.

– Halmstad och området söder om Göteborg är intressant. Förbindelserna med E6 är bra.

Den danska sidan har Andreas också sneglat på.

– Vi har gjort något telefonväxeljobb. Det är inte vanligt att man jobbar i Danmark i vår bransch. Men jag är ganska säker på att det kommer. När ekonomin stabiliserar sig tror jag att danskarna kommer att se en fördel i att anlita svenska företag.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson, Thomas Löfqvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons