Annons
Nyheter

Lite cirkus i garderoben

Cassandra Rhodin hoppade av skolan för att gå sin egen väg. Precis som hennes farfarsfar, Brazil Jack. Han har också gett namn åt hennes företag: Mini Rodini. Ett klädmärke som nu säljs i nittio butiker runt om i världen.
Nyheter • Publicerad 11 april 2010
Inga prinsessklänningar. Istället är det mc-jackor och fuskpälsar som gäller.Foto: 
Cassandra Rhodin har alltid tecknat, men när hon väntade barn tog skapandet riktig fart. "Jag hade sådan fruktansvärd foglossning, jag kunde inte göra något annat än att rita. På samma gång fick jag en otrolig gravidenergi, jag ritade faktiskt hela tiden", berättar hon.Foto: 

STOCKHOLM/MALMÖ.. – Jag hade inte så många leksaker som barn. Vi bodde lite trångt så istället satt jag och tecknade. Jag gillade det, att få sitta för mig själv och rita.

Det starka kreativa arvet kan ha spelat roll.

Annons

Född och uppväxt i Stockholm med en pappa, en farfar och en farfarsfar som alla hade konstnärliga och fria yrken som cirkusdirektör, konstnär och regissör.

– Alla släktingar efter min farfar har konstnärliga yrken, faktiskt.

Efter högstadiet reste Cassandra Rhodin till London för att jobba. Tiden gick men gymnasiet lockade aldrig. Mellan jobben tecknade hon. Men det var först när hon blev gravid som skapandet tog riktig fart.

– Jag hade sådan fruktansvärd foglossning, jag kunde inte göra något annat än att rita. På samma gång fick jag en otrolig gravidenergi, jag ritade faktiskt hela tiden.

När sonen fötts tog hon honom under ena armen och portfolion under den andra, och gick runt för att visa upp alstren. Mestadels stiliserade modeskisser.

Hon avverkade tidningsredaktioner, reklambyråer och butiker. Det gav ett resultat som heter duga. NK blev så förtjusta att de beställde illustrationer till alla skyltfönster utmed Hamngatan i Stockholm.

– Det var nästan tapetserat med mina grejor. Det var en häftig känsla.

NK:s fönster visade sig inte oväntat vara en bra reklampelare. Hennes & Mauritz hörde av sig och ville ha hennes design på bland annat en serie T-tröjor.

Hon ville gärna fortsätta på klädtemat. Som småbarnsföräldrar upplevde hon och hennes sambo att utbudet av barnkläder var både tråkigt och könsstereotypt.

– Man kunde välja något rosa och fluffigt till flickor och ljusblått till pojkar. Jag ville ha något annat till min son. Nu är utbudet ett helt annat, men det här var för sex sju år sedan.

Annons

Hon började skissa på en barnkollektion och fick den uppsydd under namnet Mini Rodini.

– Jag satt med åttio kartonger i vårt sovrum. Jag visste nog inte riktigt vad jag hade gjort.

Eftersom hon saknade en egen butik fick hon hyra in sig i en lokal, ett tillfälligt showroom.

– Men kunderna blev efterhand så många att vi fick skaffa en riktig butik på Söder. Jag stod själv bakom disken ett tag.

Det gör hon inte längre. Nu lägger Cassandra Rhodin all tid på kollektionerna. Ytterligare en butik har öppnat, på NK, och i dagarna planerar hon för att öppna Mini Rodini-butiker i Malmö och Göteborg.

– Vi har än så länge bara butiker i Sverige men kläderna säljs via återförsäljare i tjugo olika länder. Det går allra bäst i Frankrike, Beneluxländerna och Japan. På fyra år har vi gått från noll till tio miljoner i omsättning.

Vad utmärker Mini Rodinis kläder?

– Vi har inga särskilda avdelningar för flick- och pojkkläder, allt är unisexkläder med hög kvalitet. Jag vill inte göra prinsessklänningar för flickor, vi gör mode för barn.

I årets kollektion finns bland annat små mc-jackor, fuskpälsar, zebra­randiga byxor och T-tröjor med tigermotiv.

De vilda djuren är inspiration från cirkusvärlden.

Annons

– Som barn fick jag ofta följa med och hälsa på släktingarna som drev cirkus Brazil Jack. Cirkusen var viktig för mig när jag var liten, jag fick vara med om mycket, rida på elefanter och så.

Namnet Mini Rodini har hon delvis knyckt från sin farfarsfar. Som ung trubadur turnerade han under namnet Carooli Rodini innan han valde cirkuslivet.

– Många äldre känner igen namnet Rhodin. Mini Rodini är ett perfekt namn.

INTERNAL INTERNAL
Sarah Nylund,
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons