Annons
Nyheter

Lägre räntor, kronan ned mot dollarn

De svenska marknadsräntorna sjönk på fredagen, medan kronan stärktes något mot euron men tappade mot dollarn. Euron fortsatte pressas mot dollarn.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2010

STOCKHOLM. De svenska marknadsräntorna sjönk på fredagen, medan kronan stärktes något mot euron men tappade mot dollarn. Euron fortsatte pressas mot dollarn.

Tveksamheter mot Europas förmåga att lösa sin skuldkris fortsatte att minska riskaptiten på fredagen. Euron var nere och nosade på de lägsta nivåerna sedan Lehman Brothers-kraschen 2008. Både spekulanter, fonder och centralbanker har nu börjat sälja ut valutan. Även om förra helgens krispaket för eurozonen och ECB:s stödköp av pressade länders statsobligationer kortsiktigt har minskat oron för en akut kris, så kvarstår oron för framtida betalningsförmågor.

Annons

– De stora underskotten finns kvar. Och det blir en lägre tillväxt framöver, då man nu måste strama åt. Man får anta att det blir en ganska lång period med väldigt tuffa tider i Europa. Förvaltare som pensionsbolag och centralbanksreserver i Asien och Mellanöstern ifrågasätter allt mer om euron är långsiktigt hållbar och lämnar nu euron, säger Carl Hammer, chefsstrateg på SEB.

Euron, som för ett halvår sedan kretsade kring 1:50 dollar, var på fredagen nere under 1:25 dollar. Så sent som i måndags, efter det att EU och IMF enats om stödpaketet till euroländer i kris, låg euron på 1:31 dollar per euro.

Tioårig statsobligation: 2,74 procent (2,84).

Tvåårig statsobligation: 1,21 procent (1,26).

Euro: 9:59 kronor (9:60).

Dollar: 7:69 kronor (7:56).

TCW-index: 131,23 (130,86).

Siffrorna inom parentes anger räntor och valutor vid stängningen föregående handelsdag. Ju lägre TCW-index, desto starkare krona.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons