Annons
Nyheter

Kunder luras på gratis värdering

Malmö. Ett estniskt företag rider på det svenska bostadsfinansieringsbolaget SBAB:s goda namn och skickar bluffräkningar. Flera skåningar har fått fakturor på hundratals kronor efter att ha försökt få sina hem värderade.
Nyheter • Publicerad 1 april 2010

– Det här är en variant av bluffakturorna, men här riktar man in sig på privatpersoner, vanliga männi­skor, säger kommissarie Harald Runge vid Malmöpolisens bedrägeriavdelning.

– Privatpersoner har sannolikt svårare att stå emot såna här påtryckningar än vad ett företag har. Men det är ändå inget vi kan göra.

Annons

Bluffakturor – det är erbjudanden, ofta om annonsering, riktade till företag. Men erbjudandena påminner starkt om fakturor och slinker därför ibland med när företag ska betala sina räkningar. Vanligen skickas bluffakturorna ut under semesterperioderna, då ovana vikarier sköter betalningarna.

De räkningar för värderingstjänster som nu dykt upp i Skåne kommer via sajten spab.se. Troligen har spekulanter hamnat fel när de velat slå in namnet SBAB, tror Harald Runge.

Den som klickar in på undersajterna hem.net och bostadsnet.info får ett erbjudande om att låta värdera bostaden snabbt och enkelt via internet. Man ska skriva in telefonnummer och namn och så bostadens yta. Samt sin mejl­adress.

Men det är inte någon gratis värdering, i stället kommer en räkning på 499 kronor.

Den senaste tiden har polisen fått en handfull anmälningar om bedrägeri. Men det finns inte mycket rättsligt att göra åt saken.

– Kunderna är ju säkert i villfarelse om att de köper en annan tjänst, men det är inte ett bedrägeri, man har skrivit in sina uppgifter och tryckt på ”beställ”, säger Harald Runge.

Det är företaget Nordicpoll som står bakom fakturorna. Företaget drivs av en dömd bedragare från Danmark som heter Øyvind Hjulmand. Han har även gjort sig känd för att ha manipulerat kurserna vid Tallinnbörsen genom strategiska transaktioner. Han använde kodnamnet Funky Dinosaur vid sina manipulationer. Den estniska finansinspektionen har dömt ut böter för manipulationerna.

Hemsidan spab.se med undersajter ligger hos ett webbhotell i Nederländerna. Ingen av de ansvariga vid webbhotellet gick att nå under onsdagen.

Svenska SBAB har fått påstötningar från ett fåtal kunder om problemet, men tvingas hänvisa dem till Konsumentverket, eftersom bluffakturorna inte har med dem att göra. Det har även framförts farhågor att SBAB fått sin hemsida hackad och presumtiva kunder automatiskt vidarebefordrats till bluff­sidorna. Detta avfärdas helt av bolaget.

INTERNAL INTERNAL
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons