Nyheter

Kronan stabil, räntorna upp

Den korta räntan steg försiktigt i dag efter de oväntat höga inflationssiffrorna från SCB. Kronan var stabil mot både dollarn och euron. Euron kostar 9:73 kronor och dollarn 7:12 kronor.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2010

STOCKHOLM. Den korta räntan steg försiktigt efter de oväntat höga inflationssiffrorna från SCB.

Kronan var stabil mot både dollarn och euron.

Inflationen stiger snabbare än väntat och en räntehöjning kan komma redan i juli. Konsumentpriserna steg med 0,6 procent från januari till februari, enligt Statistiska centralbyrån. Inflationstakten var därmed 1,2 procent på årsbasis.

Det var något mer än väntat och innebär att inflationen nu är den högsta på ett år. Siffran är dessutom kraftigt högre jämfört med inflationstakten på 0,6 procent i januari.

Bopriserna fortsatte också att stiga i februari, trots att boräntorna är på väg uppåt och trots hot om skärpta lånevillkor för nya bolånetagare. Därmed är priserna nu rekordhöga. Priserna på bostadsrätter steg i riket med 2 procent i februari och villapriserna steg med 1 procent enligt Mäklarstatistik.

Bilmarknaden i Sverige är också tillbaka på normala nivåer efter krissiffrorna förra året. Bil Sweden spår nu 255 000 nybilsregistreringar under 2010. Det är en uppjustering med 20 000 bilar jämfört med den tidigare prognosen.

Tioårig statsobligation: 3,25 procent (3,25).

Tvåårig statsobligation: 1,66 procent (1,64).

Euro: 9:73 kronor (9:72).

Dollar: 7:12 kronor (7:13).

TCW-index: 129,82 (129,60).

Siffrorna inom parentes anger räntor och valutor vid stängningen föregående handelsdag. Ju lägre TCW-index, desto starkare krona.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.