Nyheter

Kommuner och landsting ökar vinsten

Trots lågkonjunkturen förbättrades ekonomin i kommuner och landsting förra året. Kommunernas samlade överskott var i fjol 11,7 miljarder kronor, plus 4,7 miljarder jämfört med 2008.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2010

STOCKHOLM. Trots lågkonjunkturen har ekonomin i kommuner och landsting förbättrats kraftigt det senaste året, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Kommunernas samlade överskott var i fjol 11,7 miljarder kronor, vilket är en förbättring med 4,7 miljarder jämfört med 2008.

Landstingens resultat var 2,8 miljarder kronor, en förbättring med nästan 1,9 miljarder. Femton av totalt tjugo landsting och regioner gick med vinst.

Ökade statsbidrag – till exempel bidrag för vaccination mot den nya influensan och den så kallade kömiljarden – bidrog till landstingens goda resultat, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Men även om ekonomin förbättrats i kommuner och landsting kan allmänheten inte räkna med nysatsningar och skattesänkningar, enligt SKL:s ordförande Anders Knape.

– Jag tror att våra medlemmar först och främst kommer att koncentrera sig på att upprätthålla en hög kvalitet i välfärden. Jag tror inte att man kommer att sätta på sig spenderbyxorna som en konsekvens av det här, säger Knape och pekar på osäkerheten om den framtida ekonomiska utvecklingen.

I den pågående avtalsrörelsen ska omkring en miljon anställda i kommuner och landsting få nya löneavtal. Den bättre ekonomin i sektorn innebär, enligt SKL:s syn, inte att utrymmet för löneökningar blivit större.

– Någon anledning att revidera de bedömningar som vi har gjort när det gäller möjligheterna till löneutveckling, det ser jag inte i dagsläget, säger Knape.

Drygt åtta procent av kommunerna redovisar ett underskott för 2009, före extraordinära poster. Året före gick 25 procent av kommunerna med förlust.

Extraordinära poster är intäkter och kostnader som inte härrör från den ordinarie verksamheten.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.