Annons
Nyheter

Koenigsegg vill starta koncernbolag

Koenigsegg vill bilda en koncern och har ansökt hos Bolagsverket om att bilda aktiebolaget Koenigsegg Group.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2009

Göteborg. Koenigsegg vill bilda en koncern och har ansökt hos Bolagsverket om att bilda aktiebolaget Koenigsegg Group. Kan det vara ett sätt för bolaget att bereda plats för Saab Automobile?

Ansökan kom in för bara två veckor sedan, den 29 maj.

Annons

– Jag kan inte kommentera det, säger Halldora von Koenigsegg, som förutom att vara gift med Christian von Koenigsegg också är verksam inom hans bolag och jobbar på ekonomiavdelningen på bilfabriken utanför Ängelholm.

Koenigsegg Group ska ägna sig åt att ”självt och genom koncernbolag tillverka och driva handel med personvagnar och där tillhörande produkter och tjänster, samt därmed förenlig verksamhet i och utanför Sverige.”

Enligt begäran som har lämnats in till Bolagsverket ska Koeningsegg Group ta över ett färdigt organisationsnummer från ett så kallat lagerbolag.

Runt 22 procent av aktierna i det nya bolaget ska ägas av amerikanen Mark Alan Bishop.

Största ägare blir Alpraaz med 42,5 procent. Det är Christian von Koenigseggs första företag som han startade som 20-åring 1992. Enligt bolagsordningen sysslar det med konsultverksamhet inom teknik, marknadsföring och ekonomi samt handlar med värdepapper. Halldora von Koenigsegg är vd.

Näst störst ägare, med en aktiepost på nästan 23,5 procent, blir Koenigsegg Automotive, företaget som i sin tur ägs till 49 procent av norska Eker Group.

Eker Group ska också vara direkt ägare till Koenigsegg Group med en andel på nästan 12 procent.

Ordföranden i styrelsen ska vara amerikanen Augie K Fabela. Styrelsen föreslås få tre ledamöter: Christian von Koenigsegg (vd), Mark Alan Bishop, och ägaren till Eker Group Bård Eker. Melissa Joan Schwartz ska vara suppleant i styrelsen.

Från Sabb är det fortsatt tyst:

– Vi är närmare nu än vi var i fredags, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Annons

Saab är ett förlustbolag som gick back tre miljarder kronor i fjol och väntas gå back minst lika mycket i år. Enligt egen uppgift behöver Saab drygt 7,5 miljarder kronor de närmaste åren för att få ut nya modeller och hålla verksamheten i gång.

På onsdag håller Saab ackordsförhandling i Vänersborgs tingsrätt. Tillräckligt många fordringsägare har redan skickat in en fullmakt och gett sitt stöd för att ackordet ska gå igenom. Det innebär att Saabs skulder på 10,5 miljarder kronor skrivs ner med 75 procent.

Emy Åklundh
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons