Annons
Nyheter

Koenigsegg köper Saab

Saab Automobile ska säljas till sportbilstillverkaren Koenigsegg. General Motors (GM) och Koenigsegg Group har tecknat en så kallad avsiktsförklaring om affären.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

GÖTEBORG. Sydsvenskan träffar Saabs blivande ägare Christian von Koenigsegg i Ängelholm där sportbilstillverkaren Koenigsegg har sin bas.

Han berättar om bakgrunden till bolagets intresse för Saab.

Annons

– I början av året uppmärksammade vi att Saab hade problem. Jag och mitt nätverk funderade på om vi kunde göra en insats med vårt entreprenöriella kunnande, säger Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg till Sydsvenskan.

Men hur ska det gå till? Saab har ju gått med förlust länge.

– När entreprenörer deltar händer det ofta saker och ting. Teknikkunnandet finns på Saab. Saab är på väg att vända. Verksamhetsresultatet är positivt.

Han vill dock ännu inte avslöja hur mycket Koenigsegg betalar för Saab eller några detaljer om den senaste tidens förhandlingar.

von Koenigsegg betonar att det är ett finansiellt starkt konsortium som står bakom den tilltänkta affären, inte bara den lilla sportbilstillverkaren.

– Vi är en köpstark grupp, säger han.

Verksamheten i Ängelholm ska fortsätta och dessutom expandera.

Verksamheten i Trollhättan ska enligt von Koenigsegg fortsätta i enlighet med de planer som företagsledningen i Saab lagt upp.

– Om vi blir ägare av Saab ska vi göra vårt yttersta för att skapa ett kraftfullt företag som kan leva på den internationella marknaden.

Men stannar jobben kvar i Trollhättan?

Annons

– Vår ambition är att bygga ett svenskt bilföretag med allt vad det innebär.

Betyder det att jobben stannar i Sverige?

– Ja, till stor del, säger Christian von Koenigsegg.

Affären ska göras helt klar under det tredje kvartalet i år.

”Saab är ett högt respekterat varumärke med stor potential. Den här affärsuppgörelsen är den bästa möjligheten för Saab att stärkas som företag” skriver GM:s Europachef Carl-Peter Forster i ett pressmeddelande.

Ett led i uppgörelsen, som enligt GM kommer att säkra Saabs framtid, är att Europeiska investeringsbanken (EIB) väntas tillhandahålla 600 miljoner dollar med statliga lånegarantier från den svenska regeringen. Förutom pengarna från EIB ska ytterligare finansiering tillhandahållas av GM och Koenigsegg Group för att finansiera Saabs verksamhet och investeringar i produktprogram.

”Detta inkluderar flera nya bilar som befinner sig i de sista utvecklingsfaserna”, skriver Saab i pressmeddelandet.

Enligt avsiktsförklaringen ska GM fortsätta att samarbeta med Saab om plattformar, motorer och växellådor ”under en klart angiven tidsperiod.

”Dessutom planerar Saab att tillverka nästa generation av Saab 9-5 i fabriken i Trollhättan”, skriver Saab.

– Avsiktsförklaringen ger möjligheter att rädda viktig fordonsindustri kvar i Sverige. Jag förutsätter att regeringen nu skyndsamt prövar frågan om lånegarantier, säger Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth till TT.

Magnus Pier
Per Roijer och TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons