Annons
Nyheter

Kassan är snart tömd

Utvecklingen för Ericssons Lundabolag spretar. Medan Sony Ericsson överraskade genom att redovisa en vinst för årets första kvartal blev det ny brakförlust för ST-Ericsson, som nu bara har 120 miljoner dollar kvar i kassan och troligen måste be ägarna om mer pengar.Under fjärde kvartalet ifjol såg det ut som om det hade börjat vända för ST-Ericsson. Försäljningen ökade till 740 miljoner dollar och även om det blev en ny förlust så hade kurvorna börjat peka åt rätt håll. Men jämfört med sista kvartalet 2009 blev årets första rapport en ny besvikelse för mobilhalvledarföretaget.
Nyheter • Publicerad 24 april 2010

Försäljningen minskade till 606 miljoner dollar medan rörelseförlusten mer än dubblerades till 114 miljoner dollar, motsvarande 820 miljoner kronor.

På sista raden, då omstruktureringskostnader på 27 miljoner dollar, avskrivningar på 24 miljoner dollar och skatter räknats in, blev ST-Ericssons förlust 154 miljoner dollar, motsvarande 1,1 miljarder kronor.

Annons

Sedan ST-Ericsson bildades av Ericsson och ST Microelectronics i februari 2009 har företaget redovisat förluster på sammanlagt 6,6 miljarder kronor.

Förlusterna gör att ST-Ericssons kassa nu håller på att tömmas i snabb takt. Vid utgången av årets första kvartal var nettokassan endast 120 miljoner dollar, närmast en halvering sedan årsskiftet då den uppgick till 229 miljoner dollar.

Det innebär att om förlusterna fortsätter i samma takt under andra kvartalet får ägarna Ericsson och ST Microelectronics skjuta till nytt kapital för att hålla ST-Ericsson flytande.

I fredagens kvartalsrapport skriver ST-Ericssons vd Gilles Delfassy att orsaken till den vikande försäljningen är att man håller på att förnya produktportföljen.

Delfassy tror inte heller på någon kraftig uppgång på marknaden de närmaste månaderna. Istället väntas försäljningen ligga kvar kring nuvarande nivå, åtminstone fram till hösten.

ST-Ericssons vd uppger att flera av de senaste produkterna tagits emot väl, som Androidplattformen U6715 och smartmobilplattformarna i U8500-serien.

Enligt ST-Ericsson fortgår besparingsprogrammen enligt plan. De två programmen ska tillsammans minska kostnaderna med 345 miljoner dollar. I slutet av det senaste kvartalet hade det första programmet uppnått halva målet, medan det andra väntas börja ge effekt under andra halvåret.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons