Annons
Nyheter

Jubel på världens börser

De ledande börserna i Europa steg sedan EU och IMF beslutat om ett tungt stödpaket. I Stockholm lyfte börsen med 6,2 procent, Parisbörsen steg med 9 procent och Atens börs gick upp med 9,3 procent.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2010
Världens börser steg kraftigt på måndagsmorgonen. Här en man framför noteringar från börsen i Shanghai.
Världens börser steg kraftigt på måndagsmorgonen. Här en man framför noteringar från börsen i Shanghai.Foto: 
Mäklarrrummet på Avanza Bank.
Mäklarrrummet på Avanza Bank.Foto: 

Oron på finansmarknaden dämpades sedan EU och IMF beslutat om ett stödpaket på totalt 750 miljarder euro till länder med budgetproblem. Europeiska centralbankens beslut om stödköp av obligationer bidrog också.

Lättnaden bland aktieplacerarna fick de ledande Europabörserna att stiga rejält. Den portugisiska börsen steg på några minuter med hela 7,6 procent.

Annons

– Så här i efterhand kan man säga att det var en fördel att det inte uppfattades som så allvarligt som det faktiskt var, sade finansminister Anders Borg om hur pressad situationen var på finansmarknaderna förra veckan, när han kommenterade beslutet om stödpaket på en pressträff.

S-ledaren Mona Sahlin välkomnar EU-finansministrarnas uppgörelse.

– Det verkar ha haft effekt, första dagen. Nu gäller det att följa det under en något längre tid innan man kan vara helt säker på vilken effekt det får. Marknaden förväntade sig med rätta en ordentlig insats och ett konkret beslut, och det fick marknaden, säger hon till TT.

Vid klockan 13.30 hade Stockholmsbörsens OMXS-index lyft med 6,2 procent till 315,2.

Andra europeiska börser, med större exponering mot den sydeuropeiska skuldkrisen, gick ännu starkare. Parisbörsens CAC 40-index låg vid 13.30-tiden på en uppgång på 9 procent, medan Madridbörsens IBEX 35-index låg på +12,4 procent.

Marknaden i Aten jublade särskilt krispaket Atenbörsens generalindex låg under eftermiddagen på +9,3 procent. Räntorna föll också brant i Aten efter ett par veckors extrema nivåer till följd av marknadens farhågor för att Greklands budgetkris skulle förvärras.

Räntegapet mellan grekiska och tyska statspapper med tvåårig löptid krympte till under 8 procentenheter, ned från nivåer på upp till drygt 20 procentenheter i förra veckan. Räntegapet mellan obligationer med tioårig löptid var samtidigt nere på omkring 5 procentenheter.

Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank, säger:

– Om man ska behöva komma överens i alla nationella parlament, och sedan ska Frankrike och Tyskland förhandla, då kommer det att ta tid vid varje kris. Man måste ha institutioner som gör att det snabbt kan tillföras stöd när det behövs.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons