Nyheter

Jobbsiffror lyfte USA-börser

Jobbsiffror som var bättre än förväntat fick börserna i New York att stiga på fredagen. Dow Jones industriindex steg 1,2 procent och Nasdaqs kompositindex gick upp 1,5 procent.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2010

NEW YORK. Jobbstatistik för februari som var bättre än väntat fick börserna i New York att stiga veckans sista handelsdag.

Dow Jones industriindex steg 1,2 procent till 10 566,1 medan Nasdaqs kompositindex gick upp 1,5 procent till 2 326,4. Det var den högsta noteringen på sex veckor.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 36 000 personer under februari, enligt landets arbetsmarknadsdepartement. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en minskning med 50 000 personer.

I januari sjönk sysselsättningen med 26 000, enligt reviderade siffror. Från början rapporterades en minskning med 20 000 personer i januari.

Arbetslösheten i USA var 9,7 procent i februari, oförändrat jämfört med januari. Ekonomernas förväntningar låg på 9,8 procent.

En nervös marknad reagerade med lättnad på den nya jobbstatistiken och uppgången på börserna var bred. På Nasdaq agerade Apple draglok sedan bolaget meddelat att den elektroniska läsplattan Ipad, som presenterades i slutet av januari, ska börja säljas i butiker i april. Apples aktie steg 4,0 procent.

Jobbsiffrorna gav råvarusektorn en skjuts uppåt och ett högre oljepris lyfte de stora oljebolagen.

För handelsveckan totalt steg Dow Jones med 2,3 procent och Nasdaq gick upp med 3,9 procent.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.