Annons
Nyheter

Ja till tuffare finanslag i USA

USA- senaten har röstat igenom nya, tuffare regler för finansindustrin. Det är en framgång för president Barack Obama som drivit på för den mest omfattande reformering av finanslagarna sedan 1930-talet.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2010

Efter månader av kompromissande och konfrontationer antogs förslaget med röstsiffrorna 59–39, en framgång för president Barack Obama som givit frågan hög prioritet.

Men innan det kan gå till presidenten för underskrift måste det jämkas samman med det paket som representanthuset antog i december. Bedömare tror att det kan bli klart tidigast under juni månad.

Annons

Lagförslag i båda kongressens kammare innebär hårdare regler och minskade vinster för bankerna. Både republikaner och demokrater har velat visa väljarna inför höstens val att de är redo till krafttag mot Wall Street för att stävja de överdrifter som pekats ut som orsak till finanskrisen.

Obama sade inför omröstningen i senaten att den slutliga versionen av reformen kommer att kräva ansvar av finansföretagen utan att inskränka den fria marknaden.

"Under det senaste året har finansindustrin upprepade gånger försökt stoppa den här reformen med horder av lobbyister och annonser för miljontals dollar, och när de inte kunde stoppa den, så försökte de urvattna den. I dag tror jag det är dags att säga att dessa ansträngningar har misslyckats", sade Obama när det stod klart att senaten äntligen var redo att gå till beslut.

Obama varnade samtidigt för att mycket arbete kvarstår innan de nya finansreglerna är på plats och att finansjättarna och deras lobbyister inte tänker ge upp.

Demokraternas ledare i senaten, Harry Reid, sade efter omröstningen att de som velat skydda Wall Street inte hade lyckats i sitt uppsåt.

– De kan inte längre spela bort andra människors pengar, sade han.

Republikanerna har i månader strävat efter att förhala och urvattna det ursprungliga förslaget, som man ansett vara ett regeringsintrång i den privata sektorn. Den republikanske senatorn Judd Gregg sade efter omröstningen att reformen "lägger lager på lager av onödiga nya regleringar på finansföretagen, vilket utan tvekan kommer att få en avkylande effekt på amerikanska familjers och företags kreditmöjligheter".

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons