Annons
Nyheter

Iphone 3GS lever inte upp till förväntningarna

Dagens lansering av en ny Iphone i Sverige blir något av antiklimax. Telefonen innehåller visserligen både nya och förbättrade funktioner, men jämfört med den tidigare modellen är det inte frågan om några revolutionerande nyheter - snarare vanlig traditionell produktutveckling.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Nya Iphone 3GS innehåller röststyrning, men funktionen funkar inte så bra som utlovat. På frågan "Vilken låt är det här" reagerar telefonen med att vilja ringa upp Charlotta Falvin, VD för mobilteknikföretaget TAT i Malmö.
Nya Iphone 3GS innehåller röststyrning, men funktionen funkar inte så bra som utlovat. På frågan "Vilken låt är det här" reagerar telefonen med att vilja ringa upp Charlotta Falvin, VD för mobilteknikföretaget TAT i Malmö.Foto: 
Lika som bär. Den nya modellen, iPhone 3GS, ligger närmast kameran, bakom den gamla iPhone 3G.
Lika som bär. Den nya modellen, iPhone 3GS, ligger närmast kameran, bakom den gamla iPhone 3G.Foto: 
Möjligheten att ladda ner spel och andra program har blivit en av succéerna med Iphone. Kontorsspelet "Paper toss" där man ska kasta pappersbollar är ett av de mest populära på senare tid.
Möjligheten att ladda ner spel och andra program har blivit en av succéerna med Iphone. Kontorsspelet "Paper toss" där man ska kasta pappersbollar är ett av de mest populära på senare tid.Foto: 
En vässad gps-funktion ingår i nya Iphone, men vid test i stadskörning i Malmö får den fullständigt spinn i en rondell. Kartan snurrar ett varv och håller på att orsaka både åksjuka och en krock när chauffören ska försöka förstå vilken avfart som är rätt väg ut ur rondellen.
En vässad gps-funktion ingår i nya Iphone, men vid test i stadskörning i Malmö får den fullständigt spinn i en rondell. Kartan snurrar ett varv och håller på att orsaka både åksjuka och en krock när chauffören ska försöka förstå vilken avfart som är rätt väg ut ur rondellen.Foto: 

RECENSION. På ytan går det inte ens att se skillnad när vi lägger den nya telefonen (Iphone 3GS) bredvid den modell som släpptes förra sommaren (Iphone 3G). Innehållsmässigt är det mesta sig också likt, även om det tillkommit några nya program i grundutförandet. Flera funktioner kom med uppdateringen av operativsystemet, som även fungerar på den tidigare 3G-modellen.

Nyheterna handlar framför allt om att rätta till gamla brister. Till exempel har 3GS både video och mms, något som annars är standard sedan länge i andra telefoner. Det samma gäller möjligheten att använda nya telefonen som mobilt modem till datorn, inte heller en särskilt upphetsande nyhet.

Annons

Häftigast bland de nya funktionerna är den innovativa röststyrningen. Genom att hålla in en enda knapp och sen tala till telefonen ska det gå att ringa upp en person, spela musik, få information om vilken musik som spelas och så vidare. Röststyrningen gäller alltså inte bara uppringning av förvalda nummer som i andra telefoner, men i praktiken funkar det väldigt dåligt.

Inte heller den nya vässade gps-funktionen med inbyggd kompass lever upp till förväntningarna.

Iphone är dock fortfarande överlägset bäst på mobilmarknaden när det kommer till användarvänlighet, enkelhet och design. Märkligt nog har ingen av de mer etablerade mobiltillverkarna lyckats komma ikapp Apple på dessa områden.

En funktion som inte uppmärksammats lika mycket, men som blir allt viktigare i mobilvärlden är synkroniseringen mellan dator och telefon. Det låter som något som bara nördar bryr sig om, men i takt med att allt fler byter telefon allt oftare är det en poäng att enkelt kunna flytta över uppgifter från den gamla telefonen till den nya. Apples mjukvara Itunes är navet i synkroniseringen och det är bara att kryssa för de uppgifter som ska föras över - allt från adressbok och kalender till musikfiler och nedladdade program följer med på första försöket.

Sammanfattningsvis är det bara att konstatera att nya Iphone 3GS inte lever upp till de högt ställda förväntningarna. Trogna Applekunder är vana att kunna vänta sig mer av en ny modell - och framför allt att grejerna är testade och fungerar felfritt. Så är det inte den här gången.

Iphone är fortfarande en bättre telefon än de flesta andra på marknaden, men om du redan har den föregående modellen finns inga avgörande skäl att byta upp dig.

Gustav Svensson
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons