Nyheter

Investor storhandlar i Saab

Wallenbergsfärens maktbolag Investor köper 11,2 miljoner B-aktier, motsvarande 10,2 procent av kapitalet i försvarskoncernen Saab. Prislappen hamnar på nästan 1,1 miljarder kronor. Säljare är BAE Systems.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2010

Investor ägde innan affären 19,8 procent av kapitalet och 38 procent av rösterna.

Säljare av aktierna är brittiska BAE Systems. Enligt pressmeddelandet från Investor har BAE meddelat att britterna tänker avveckla hela innehavet i Saab.

1995 bildade Saab och BAE Systems ett hälftenägt bolag för att utveckla och sälja stridsflygplanet Jas 39 Gripen. I samband med det köpte BAE 35 procent av aktierna i Saab av Investor. Sedan dess har BAE sålt av en del av aktierna.

Över tiden har BAE Systems och Saabs gemensamma affärsintressen gått isär. Investor kommer nu stötta Saab i den fortsatta omstruktureringen, heter det i pressmeddelandet.

”I linje med vår uttalade strategi att stärka ägandet i utvalda kärninvesteringar, har vi nu agerat på en möjlighet att utöka vårt ägande till vad vi anser vara ett attraktivt pris”, skriver Investors vd Börje Ekholm i en kommentar.

Någon budplikt uppstår inte till följd av transaktionen, i vilken Saabs B-aktie värderas till 95:50 kronor, enligt Oscar Stege Unger, Investors kommunikationschef.

Torsdagens slutkurs för Saabs B-aktie var 105:50 kronor.

– Vi har sedan tidigare 38 procent av rösterna i Saab, så vi är därmed redan undantagna budplikt, säger han till TT.

Saabs tredje största ägare är en stiftelse i Wallenbergsfären, med drygt 5 procent av aktierna.

Investor motiverar det ökade innehavet i Saab med att det ”på de här nivåerna” är en finansiellt intressant affär, enligt Oscar Stege Unger. Affären följer dessutom på en successiv avveckling av samarbetsområden mellan Saab och BAE Systems, som pågått i flera års tid.

– De har egentligen upphört, i och med att Saab hanterar Gripen-exporten själva. Man har till och med haft viss överlappning av BAE och Saab i större affärer, säger han.

– Nu bedömer BAE att de inte ser detta som ett strategiskt innehav och vill lämna. Och vi tycker då det är bra att vi tydliggör ägarstrukturen.

BAE Systems har även intressen i det europeiska stridsflygprojektet Joint Strike Fighter (JSF).

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.