Annons
Nyheter

Internationella valutafonden varnar Europa

Internationella valutafonden varnar för att flera europeiska länders statsskulder har nått farliga nivåer och säger att krafttag krävs för att minska dem. Det kan bli aktuellt att EU förhandsgranskat euroländernas budgetar.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2010

Internationella valutafonden varnar för att flera europeiska länders statsskulder har nått farliga nivåer och säger att krafttag krävs för att minska dem.

IMF, som bidragit till EU:s gigantiska stödpaket, sade att budgetarna måste fås i balans på medellång sikt.

Annons

"För länder som redan har låg ekonomisk trovärdighet är omedelbar konsolidering ett måste", sade IMF i ett uttalande.

Enligt IMF ökar skuld- och budgetproblemen, medan Europa ser endast en blygsam och ojämn återhämtning som drivs av en uppgång i världshandeln och stöds av statliga stimulansåtgärder.

Det kan bli aktuellt att EU granskar euroländernas budgetar i förväg, det säger EU-kommissionär Olli Rehn i tidningsintervjuer. Förhandsgranskning i Bryssel av euroregeringarnas budgetplaner måste bli en del av unionens planer för att öka stabiliteten, säger han.

Utvecklingen är särskilt svag i Europa om man jämför med andra regioner, konstaterar IMF som förväntar sig snabbare tillväxt 2010–11, även om traditionella tillväxtsektorer kanske inte är lika starka som tidigare.

Den europeiska tillväxten blir enligt IMF:s prognos 1 procent i år och 1,5 procent 2011 med Frankrike och Tyskland i täten på 1,8 respektive 1,7 procent.

Konsumtionen och investeringarna är svaga på grund av den ökande arbetslöshetens dämpande effekt, medan bankernas kreditgivning fortfarande är stram till följd av problem som bankerna dras med efter finanskrisen.

Mot bakgrund av detta måste regeringarnas politik förbli stödjande för den europeiska ekonomin för att bidra till återhämtningen, medan budgetkontrollen samtidigt är sträng, framhåller IMF.

Olof Broddesson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons