Nyheter

Ingves: Återhämtningen kommer att ta tid

Exitstrategier. Det var ämnet för Studentafton med Riksbankschefen Stefan Ingves i AF-borgen igår.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010

Ett hundratal personer har tagit sig till Student­afton för att höra Riksbankschefen prata om finanskris och penning­politik. En snabb koll med publiken visar att finansprofilen Stefan Ingves lockar. Men att ämnet är svårfångat.

 – Jag är här för att Stefan Ingves är ett känt namn i finanskretsar.  Efter föredraget vet jag säkert vad exitstrategier är, säger Maria Ek som läser industriell ekonomi.

Stefan Ingves kör ett intensivt föredrag i en timme. Han arbetar sig igenom ett imponerande antal diagram och kurvor.

– Återhämtningen efter finanskrisen kommer att ta tid. Det är kärnbudskapet. Arbetslösheten kommer att vara relativt hög i flera år till.

Han spår att reporäntan kommer att vara uppe på normalnivån 4 procent 2013. Han låter inte ana någon oro för en fastighetsbubbla men tror att det kan bli aktuellt att reglera belåningsgraden och amorteringstakten på fastigheter för att undvika att männi­skor lånar för mycket.

Exitstrategier? Det är metoden för att fasa ut det ekonomiska stöd som regeringen och Riksbanken givit den finansiella marknaden under krisen. Att arbeta politiskt för att få en stabil finanspolitik.

INTERNAL INTERNAL
Anna Norén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.