Nyheter

Ikea i topp bland ekonomer

Ikea är drömarbetsplatsen för de skånska ekonomstudenterna. Som vanligt toppar möbeljätten listan över de populäraste arbetsplatserna som Universum gör varje år. Men ekonomstudenter i Lund är förvånade över resultatet.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010

– Ikea är ju ett speciellt företag med väldigt tydliga normer och värderingar. Själv skulle jag inte vilja jobba på en arbetsplats där det är utstakat hurdan man ska vara och hur man ska agera, säger Wilhelm Gatenbeck, student vid Ekonomihögskolan.

Han får medhåll av sina tre studiekamrater Camilla Wengholm, Anna Block och Anders Rüdow Fors.

– Som studenter vet vi ju inte så mycket om arbetsplatserna, de flesta väljer nog efter varumärkets framtoning snarare än arbetsgivarperspektivet, säger Anders Rüdow Fors.

– Å andra sidan vet vi mer nu än när vi började, tack vare de många företagspresentationerna, säger Camilla Wengholm. Men det är en ytlig och glättad bild vi får. Många av de stora företagen är väldigt duktiga på att presentera sig..

– Och jag kan tänka mig H&M, trots att jag inte alls är intresserad av detaljhandel utan hellre vill arbeta med lastbilar eller annan industri, säger Wilhelm Gatenbeck.

Samtidigt är det naturligt att två stora och välkända svenska företag är bland de populäraste, menar de. Som nyutexaminerad vill man ha trygghet.

Mer förvånande är att det är Swedbank som ligger näst bäst till bland bankerna, på trettonde plats efter Handelsbanken på tolfte.

– Swedbank är ju den bank som varit mest illa ute. Jag trodde att SEB och Nordea skulle hamna högre, säger Wilhelm Gatenbeck.

Alla de stora bankerna har seglat upp rejält på listan jämfört med finanskrisåret 2009, men Nordea återfinns ändå på en blygsam 24:e plats.

Sony Ericsson däremot har dalat från femte till sjuttonde plats sedan telekombranschen hamnat i gungning.

– Personlig utveckling och att kanske få arbeta utomlands känns viktigt för mig. Det gäller nog många ekonomstudenter, tror Anna Block.

Ingen av de fyra Lundastudenterna har svarat på undersökningen eller ens stött på den.

– Jag tror inte att den är särskilt representativ, säger Camilla Wengholm.

Ikea har toppat den nationella listan över de populäraste arbetsgivarna de senaste åtta åren.

De tre företag som toppar den skånska listan har samma platser på Sverige-listan.

– Undersökningen görs som en webbenkät via bland annat högskolorna och fackförbund, säger Daniel Wägerth på konsult­företaget Universum.

– Vi har en svarsfrekvens bland landets studenter på runt tio procent. Fem procent brukar räknas som statistiskt säkerställt.

Ingrid Pärssinen
Amelie Bosson, Ingemar D Kristiansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.