Annons
Nyheter

Igelkotten tog Falkengren genom krisen

Annika Falkengren styrde SEB genom en global finanskris och en baltisk härdsmälta. Den matchen vann hon. Samtidigt ifrågasattes hon hårt i medierna för sin höga vd-lön. En popularitetskamp som var omöjlig att vinna – men som Annika Falkengren tog sig igenom med igelkottarnas hjälp.
Nyheter • Publicerad 18 april 2010
Annika Falkengren vill fortsätta som vd under flera år för att driva igenom sin strategi i hela SEB-koncernen.
Annika Falkengren vill fortsätta som vd under flera år för att driva igenom sin strategi i hela SEB-koncernen.Foto: 

MALMÖ.. Annika Falkengrens person har de ingredienser som gör henne intressant långt utanför egenskapen som hög bankchef: kvinna, småbarnsförälder och tuffsnygg framtoning. Det som makthavare i en symbol för kapitalets gubbvälde: Wallenbergsfärens bank SEB. Under finanskrisens crescendo förra våren byttes beundran av hennes person mot ett hårt ifrågasättande, emellanåt över gränsen till förakt.

– Det har varit hårt och ledsamt att porträtteras som en annan person än vad jag är. Det fanns ingen förståelse för att kompensationen för mig blev betydligt lägre än jag hade haft innan. Medierna hade inget intresse att jämföra hur andra bank-vd:ar betalas.

Annons

Bankens styrelsen föreslog att hennes fasta lön skulle höjas med två miljoner kronor och den möjliga bonusen sänkas med fem. Det tolkades som ett sätt att komma undan kravet på slopad bonus som ställdes för att gå med i statens garantiprogram.

Annika Falkengren fick försöka försvara sin lön i offentligheten. Med tanke på de stora beloppen var det omöjligt att få den stora allmänhetens sympati.

– Ibland får man bara säga att denna fråga är tråkig – man kommer aldrig att vinna den, säger hon, när vi träffas i SEB:s lokala bankpalats på Östergatan i Malmö.

En lön på sju miljoner kronor och pensionsavsättningar på sex miljoner är något ytterst få människor kommer i närheten av. Samtidigt är det på den nivån - och högre – som ersättningarna ligger för vd:ar i större svenska koncerner. Att Annika Falkengren fick utstå mycket kritik ser hon ett par förklaringar till.

– SEB är en del av Wallenbergssfären. Jag är dessutom en kvinnlig vd, det blir kanske mer spännande då. Jag har jobbat hela min väg upp. I Sverige är det inte okej. Man ska hellre vinna pengarna eller vara entreprenör.

När det stormade som mest i medierna – ”Girighetens nya ansikte” var rubriken i Belinda Olssons krönika om Annika Falkengren i Aftonbladet, och i TV4:s morgonsoffa fick hon pressad förklara att löne­höjningen som ägarna gett henne inte var genomtänkt – kände hon stöd internt och från kunder.

– Det var hundratals mejl under veckan från personal, kunder och ägare – som man kanske inte får när det går bra. Jag fick väldigt många igelkottar.

Vad symboliserar igelkotten?

– Jag har lanserat den utifrån min favoritbok ”Good to Great” av Jim Collins. När det blir tungt ska man bara krypa ihop och sticka ut taggarna lite grann. Jag hade fokus på nyemissionen och att hålla fast vid bankens strategi, och inte på mig själv.

Politiker från vänster till höger har det senaste året tävlat i att vinna poänger på att kräva hårda bankregleringar och stopp för bonusar. Med krav på att bankerna ska ha ett större eget kapital för varje krona de lånar ut, minskar bankernas möjlighet att göra vinster och därmed ökar kostnaderna för att låna ut.

Annons

– Det finns en risk om det blir för mycket regler att det drabbar de små och medelstora företagen. Någonstans kommer kunderna att få betala.

Annika Falkengren menar att det är viktigt att den svenska regeringen, bankföreningen och Finansinspektionen ska lobba för att regleringarna ska passa det svenska banksystemet.

– En del av de regelverk som behövs i Europa för att bankerna var aggressiva, kanske inte ska appliceras på de svenska bankerna. Vi har inte hållit på med utlåningen till hushåll som skett i USA, vi har heller inte hållit på med derivatinstrument som inte synts i balansräkningen.

Sveriges interna bankkris i början av 1990-talet gjorde ont då, men har varit till nytta under den globala finanskrisen, menar Annika Falkengren.

– Det är den förra krisen som gjorde att det svenska banksystemet trots allt stod sig bra. I Sverige lånar vi inte ut enbart mot husets värdering, utan frågar oss hur familjens inkomst ser ut. Det är inte som i USA att man kunde få låna 4,5 miljoner på ett hus som var värt 4 miljoner, för att det nog om ett halvår skulle vara värt 4,5 miljon eller 5 miljoner. Den dagen värderingen inte ökade så var det kört.

Är det inte vad ni har gjort i Baltikum?

– Nej, i Baltikum har vi lånat ut pengar på samma sätt, mot kassaflöde. Första kvartalet 2006 gick jag ut och varnade för situationen i Baltikum. Då blev jag ifrågasatt. ”SEB förstår inte potentialen”, hette det.

Kunde ni ha undvikit krisen i Baltikum?

– Det enda vi kunde ha gjort för att klara oss undan krisen var om vi sålt alla våra baltiska banker 2005 eller 2006. Om man ser på flödena som går – import och export – så är det naturligt att vi är i Baltikum. 90 procent av alla i Baltikum, betalar allting. Men de 10 procent som har stora problem tar vi hand om, eftersom de långsiktigt kommer att vara kvar som kunder hos oss.

Hur tar ni hand om dem?

Annons

– De har kanske fått sälja sitt sommarhus och sin båt, men det hem där du är skriven med din familj – INGEN har behövt lämna det.

Mönstret från Baltikum upprepas nu i andra länder, men inom eurozonen. Annika Falkengren menar att balterna visat att det finns medicin som funkar – även om den är besk.

– De baltiska länderna förtjänar en klapp på axeln för att de lyckades med sin interna devalvering.

Centralbankernas stimulanser som löste den akuta finanskrisen, måste nu börja dras tillbaka. Något tydligt råd vill hon däremot inte ge Stefan Ingves.

– Riksbanken har ett jättedilemma eftersom de har två vågskålar att titta på. Om du frågar mig om expansionen av bolån i Sverige så tror jag att räntorna är för låga. Men det finns många mindre och medelstora företag som har det jobbigt och som gynnas av ett lågt ränteläge.

I november 2005 tillträdde Annika Falkengren som vd för SEB. Hon har mycket kvar att genomföra.

– För att få den stora respekten i organisationer med 21 000 personer i flera länder, ska man ha gott om tid. Det tar tid att förändra en organisation och kultur. Så länge jag har styrelsens förtroende kör jag på.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson, Kristoffer Hellman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons