Annons
Nyheter

Hur går det med EU-medlemskapet?

Nyheter • Publicerad 20 maj 2010

Gylfi Magnusson, ekonomi- minister på Island, som i veckan var i Skåne för att prata om Islands ansökan om EU-medlemskap.

– Vi ligger tidigt i processen men vi vet vilka de huvudsakliga hindren mot ett medlemskap är. Fisket är helt klart det stora problemet, det finns stort motstånd på Island mot att acceptera EU:s fiskeregler. Sedan är det också visst motstånd inom jordbrukssektorn. Idag är en majoritet av islänningarna emot ett EU-medlemskap men tidigare har majoriteten varit för så det kan snabbt skifta.

Annons

Påverkar Greklandskrisen planerna på att gå med i EU?

– När vi i slutändan ska rösta om medlemskap är jag övertygad om att folk kommer att titta på hur EU skött det problemet. Om EU nu tar hand om ett land i ekonomisk nöd på ett bra sätt kommer det så klart att påverka islänningarnas syn på ett medlemskap positivt. Så man kan nog säga att det återstår att se hur det påverkar våra planer.

När kan Island gå med i EU?

– Vi räknar med att starta de formella förhandlingarna någon gång i slutet av sommaren i år. Förhandlingarna i sig har inget schema men det är rimligt att anta att de kommer att ta runt två år vilket skulle innebära att vi vid slutet av 2012 kommer att ha folkomröstning om att gå med i EU. Blir det ja så kan vi sannolikt ansluta oss strax efter det.

Hur går det för Islands ekonomi?

– Den har självklart stora problem som vi måste arbeta med. Men jag tycker ändå att det går bättre än vad man kunnat förvänta sig. Bnp minskade med runt sju procent förra året vilket inte är mycket mer än EU:s genomsnitt. I år minskar vi med kanske två-tre procent och jag antar att vi i slutet av året kommer att se viss ekonomisk tillväxt.

När kommer statsbudgeten att vara stabil igen?

– Planen är att vi ska ta oss från ett stort underskott till ett litet överskott inom fyra år. Just nu ligger vi faktiskt lite före det schemat.

INTERNAL INTERNAL
Viktor Ström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons