Annons
Nyheter

Hur bygger man sin egen pengamaskin?

Nyheter • Publicerad 30 mars 2010
Tobias Schildfat vill att fler bygger sig en penningmaskin. Bild_: http://www.roostegner.se/pressroom.asp?authorid=20&bookid=-1
Tobias Schildfat vill att fler bygger sig en penningmaskin. Bild_: http://www.roostegner.se/pressroom.asp?authorid=20&bookid=-1Foto: Foto: Roos och Tegn r

– Man får bestämma sig. Det kommer att finnas hinder att ta sig över. Sedan gäller det att skapa ett överskott, pengar som blir över när månaden är slut.

– Det kan vara tufft till en början, det finns ju tusen grejer att använda pengar till.

Annons

Hur mår din egen pengamaskin?

–‑Den mår bra. Jag har hållit på i 20 år. Det blir lättare ju längre man håller på. Det är det fina när man börjar skapa sin egen penningmaskin och investerar i aktier, att det går lättare med tiden.

Du till och med lånade för att köpa aktier. Är det något du rekommenderar?

– Man ska vara mycket försiktig med det. Men man ska inte utesluta det. Har man ägt aktier ett tag och varit med om både motgångar och framgångar är det något man kan överväga.

– Om man ska köpa bil är det många som inte tvekar om att låna 100 000 och 200 000. Och det är garanterat något som minskar i värde.

Hur mycket av dina inkomster kommer från din pengamaskin i dag?

–‑Det kommer utdelningar på våren. Det har blivit belopp som är som flera månadslöner, det är klart att det hjälper till.

När blir pengamaskinen färdig?

– Det blir den aldrig. Jag kommer att jobba på den hela livet, tror jag.

Vad gör man om det kommer grus i maskineriet?

Annons

– Då sitter man lugnt i båten. Det värsta man kan göra är att sälja på botten. Man ska fortsätta sin plan.

De mest ekonomiskt utsatta, som den ensamstående föräldern, vad har du för råd till dem?

– Det är klart att det är de som kommer att ha det tuffast att få ihop ett överskott. Men även om överskottet bara är några hundralappar, kan det vara början till en pengamaskin.

– Eftersom de har en liten ekonomi från start kan överskottet och tillväxten att relativt sett bli större för dem. Men har man inget överskott, då finns det inga byggstenar till en pengamaskin, det måste man vara ärlig att tillstå.

Du och din bror var med i Draknästet förra säsongen och tackade nej till drakarnas investering i ert företag Solentro. Ni har inte ångrat er?

–‑Nej. Vi var så långt i från varandra för att båda parter skulle bli nöjda. Vi tog in en annan investerare i stället.

När kommer Solentro att bidra till din pengamaskin?

– Den bidrar redan med lön, men sedan får vi se. Vi jobbar hundra procent hela tiden för att försöka.

35-årige Malmöbon Tobias Schildfat kommer i veckan med sin bok ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin”.

INTERNAL INTERNAL
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons