Annons
Nyheter

Hon vill få kvinnor att ta tag i sin ekonomi

Birgitta Piper vill ingjuta jävlar ­anamma i kvinnor så att de börjar ställa krav och ifrågasätta. På internationella kvinnodagen släpptes hennes bok om privatekonomi för kvinnor.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2010
Foto: 

Birgitta Piper arbetar sedan många år tillbaka som traditionell ekonomijournalist.

Så erbjöds hon att svara på läsarfrågor om ekonomi i M Magasin – ett livsstilsmagasin för kvinnor över 50. Och något hände.

Annons

I mötet med vanliga kvinnors nakna berättelser om ekonomisk frustration och okunskap föddes ett annat förhållningssätt. En annan ton.

– Det blev mer personligt. Jag vill bemöta frågeställarna med respekt utan att fega ur. Jag är rakt på sak och det verkar uppskattas.

Boken – Pengarna och livet – bygger till stor del på de frågor hon stött på under sina fyra år på M Magasin, men innehåller också krönikor, analyser och intervjuer med ekonomiguruer. Det är en bok om den nya ekonomin.

– Att man ska göra en budget och spara pengar vet alla. Vår tid kräver något annat, menar hon.

Pensionsplaceringar och fondsparande och separationer kräver kunskap om ekonomi.

Den som stoppar huvudet i sanden riskerar att bli en fattig arbetssökande, änka eller pensionär. I boken vill hon beskriva ekonomiska frågor på ett någorlunda lustfyllt och lättillgängligt sätt.

– Många kvinnor får ett brutalt ekonomiskt uppvaknande när krisen redan står för dörren.

Att boken riktar sig till kvinnor i första hand förklarar hon med att den bygger på kvinnors frågor och är skriven av en kvinna. Dessutom bjuder traditionen att män har hand om de ekonomiska frågorna i familjen.

Hårdast svingar Birgitta Piper mot riksdagen som röstade igenom pensionsreformen för drygt tio år sedan. Reformen som tvingar oss alla att placera delar av vår pension på börsen – och hoppas på det bästa.

– Det är förkastligt att låta människor spela hasard med sin pension. Statlig pension ska vara rättvis, inte beroende av hur väl människor lyckas placera sina pengar.

Annons

Hon tycker att det i vart fall borde vara självklart med kommunala pensionsrådgivare, på samma sätt som det finns konsumentrådgivare. För enskilda människor är den superkommersialiserade finansmarknaden nästan ogenomtränglig.

– Läs på, fråga om råd och kräv att få begriplig information om de olika spar­alternativen från banken.

Finansbolagen får sig också en känga. Avgifterna på sparande är gigantiska vinstmaskiner för bolagen som inte tycker att det lönar sig med finansiell rådgivning åt vanliga sparare. När det kommer till familjeekonomi är Birgitta Piper tydlig. Det gäller att prata ekonomi så länge man är sams. Och att inte tveka att prata med en familjejurist i förebyggande syfte.

– Gift dig om du är sambo. Du kan alltid skiljas om det går åt skogen. Sambolagen är en halvtaskig lag som invaggar människor i falsk trygghet. Vid dödsfall eller separation riskerar en sambo att stå blottställd.

Stina Mortensen
Anna Norén
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons