Nyheter

Hög elräkning även i mars

Även mars månads elräkning blir högre än normalt för dem som har rörligt elpris. Mellan 500 och 800 kronor mer får de med eluppvärmd villa räkna med jämfört med mars i fjol.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010
Foto: 
Foto: 

STOCKHOLM. Vinterns extrema kyla och brist på kärnkraftsel har gjort att det i vinter varit billigare att ha ett bundet elavtal – förutsatt att avtalet slöts vid rätt tidpunkt – än rörligt elpris.

Även om elpriserna nu är på väg ner blir även mars månads elräkning dyrare för konsumenterna. Vattenfalls privatmarknadschef Sigurd Eriksson räknar med att det totala snittpriset för mars hamnar strax under 120 öre per kilowattimme sedan priserna på den nordiska elbörsen Nordpool krupit ner till strax under 60 öre kilowattimmen.

Han tror att det blir svårt att hämta hem förlusterna på rörligt elpris under januari–mars.

– Det skulle kräva börspriser så låga som 25 öre kilowattimmen resten av året, säger Eriksson.

Den kund som noga följer utvecklingen på elmarknaden och tecknade ett fast sexmånadersavtal i höstas har gjort en god affär.

– Generellt kan man inte i förväg säga vad som kommer att ge lägst elkostnad. I vintras var det inte så lyckat med rörligt elpris, men under andra tider har det varit ett bra val för den som kan hantera svängningar i sina kostnader, konstaterar Eriksson.

Andreas Mattsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.