Annons
Nyheter

H&M:s vinst 5,0 miljarder

Klädkedjan Hennes & Mauritz redovisar en vinst på 5 055 miljoner kronor för perioden 1 december–28 februari, det brutna räkenskapsårets första kvartal. Motsvarande period ett år tidigare var vinsten 3 554 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 8 april 2010
Foto: 

STOCKHOLM. Förväntningarna låg på en vinst på 4,5 miljarder kronor.

Omsättningen uppgick till 24 846 miljoner kronor jämfört med 23 299 miljoner kronor ett år tidigare.

Annons

Bruttoresultatet förbättrades från 13,2 miljarder kronor till 15,4 miljarder kronor.

Försäljningen i februari steg med 10 procent, jämfört med februari i fjol och försäljningen i mars ökade med 21 procent.

Bolaget har haft fler realisationer det här kvartalet jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare och det påverkade bruttomarginalen negativt med 1,6 procentenheter.

"Mot bakgrund av att konjunkturen har varit fortsatt svag under kvartalet bedömer bolaget att försäljningen har varit tillfredsställande. Vårkollektionerna har mottagits väl. Omsättningen exklusive moms omräknad till kronor ökade med 7 procent. I lokala valutor ökade försäljningen med 13 procent. I jämförbara enheter ökade försäljningen med 2 procent", skriver vd Karl-Johan Persson i rapporten.

H & M står fast vid bolagets expansionsplaner, som innebär 10–15 procent fler butiker per år.

"Intresset var mycket stort vid öppningarna av de första H & M-butikerna i Sydkorea i februari och i Israel i mars. Försäljningen har väl motsvarat bolagets förväntningar", skriver bolaget i kvartalsrapporten.

Under andra kvartalet planerar koncernen att öppna 73 butiker och att stänga 6. Det blir flest nya butiker i Storbritannien, Kina, Norge, Danmark och Tyskland.

Vid slutet av februari hade H & M-koncernen 1 992 butiker, jämfört med 1 748 butiker för ett år sedan.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons