Annons
Nyheter

Historiskt ras på börsen

Stockholmsbörsen föll 5,2 procent i dag – det värsta raset på nästan tre år. Nedgångarna på de europeiska börserna var generellt större än raset i den inledande amerikanska handeln.
Nyheter • Publicerad 8 augusti 2011
Foto: 

Stockholmsbörsen föll 5,2 procent på måndagen – det värsta raset på nästan tre år. Nedgångarna på de europeiska börserna var generellt större än raset i den inledande amerikanska handeln.

Handeln på Stockholmsbörsen sjönk som väntat under måndagen i spåren av kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors nedgradering av USA:s kreditbetyg sent på fredagen. Börsdagen var mycket turbulent, den inledande nedgången direkt efter öppning var runt 2,5 procent och sedan låg index tidvis på plus. Under eftermiddagen utökades nedgången och det fria fallet inleddes då USA-börserna direkt handlades ned med cirka 3 procent.

Annons

Nedgången för börsens OMXS-index med 5,2 procent till 281,9 var ett av de kraftigaste fallen i hela Europa.

– Stockholm har en högre andel av bolag som är känsliga för konjunkturen, säger Peter Karlsson, analyschef på Handelsbanken.

Han nämner svenska exportinriktade företag som Sandvik, SKF, SSAB och ABB som alla är känsliga för en vikande världskonjunktur.

Sandvik sjönk 7,4 procent till 78:50 kronor, SKF föll 6,0 procent till 138:40 kronor, SSAB:s A-aktie rasade 7,9 procent till 63:30 och ABB var ned med 6,2 procent till 131:50 kronor.

Ett flertal andra konjunkturkänsliga verkstadsaktier noterade också stora nedgångar. Lastbilstillverkaren Volvos B-aktie sjönk med 6,4 procent till 76:60 kronor.

Teleoperatörer, sällanköpsvaror och banker var sektorer som alla gick något bättre än börsens totalindex. Teleoperatörerna sjönk 3,8 procent, bolag inom sällanköpshandeln föll 3,5 procent och nedgången för bankerna var 4,9 procent.

Klädkedjan Hennes & Mauritz var ett av de stora bolag som höll emot bäst i börsens fria fall. HM:s B-aktie sjönk med 2,1 procent till 190:50 kronor.

På de ledande Europabörserna var nedgången störst i Frankfurt, vilken liksom Stockholm har många exportinriktade och konjunkturkänsliga bolag. Frankfurtbörsens DAX-index föll 5,0 procent till 5 923,3, i London sjönk börsen 3,4 procent till 5 069,0 och i Paris var nedgången 4,7 procent till 3 125,2.

Louise Larsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons