Nyheter

Här betalar man för bensinen i köket

Redan 1929 kunde man tanka hos familjen Nilsson i Årröd, strax utanför Hörby. Då kostade bensinen 29 öre litern. Åttio år senare trotsar Bror Nilsson den tilltagande mackdöden på landsbygden genom att driva den lilla bensinmacken vidare i familjens namn.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2009
Foto: 
Hos familjen Nilssons mack i Årröd har man kunnat tanka sedan 1929. Bror Nilsson fortsätter att driva macken vidare i familjens namn. Christian Neese får hjälp av mackägaren själv att fylla tanken.
Hos familjen Nilssons mack i Årröd har man kunnat tanka sedan 1929. Bror Nilsson fortsätter att driva macken vidare i familjens namn. Christian Neese får hjälp av mackägaren själv att fylla tanken.Foto: 
Foto: 
Kristina Nilsson får hjälp att tanka mopeden.

Kristina Nilsson får hjälp att tanka mopeden.
Foto: 
Foto: 
Betalningen sker i köket – och kvittot skriver Bror Nilsson prydligt ut för hand. ”BP-memorabilian” får nostalgikerna på köpet.
Betalningen sker i köket – och kvittot skriver Bror Nilsson prydligt ut för hand. ”BP-memorabilian” får nostalgikerna på köpet.Foto: 
Öppet - men hur länge till?
Öppet - men hur länge till?Foto: 

ÅRRÖD. Egentligen borde Bror Nilssons lilla mack i idylliska Årröd vara nedlagd för länge sedan. Uppköp och sammanslagningar mellan de stora bensinjättarna har medfört att ett stort antal mackar på landsbygden lagts ned under de senaste åren med motiveringen att de är för olönsamma.

I stället satsar jättarna på tankställen som oftast påminner mer om ett snabbköp än en mack eller helt obemannade pumpstationer.

– Det mesta av den service som fanns vid de gamla mackarna, exempelvis putsa rutor, kolla oljan eller lufttrycket i däcken, är numera borta och du får i stället göra jobbet själv. Det är en trist utveckling, säger Bror Nilsson, som driver sin lilla oberoende mack precis utanför knuten på familjehemmet i Årröd.

När fordonet kör över en sladd vid pumparna ringer en klocka inne i köket. Betalar för tankningen gör man också i köket.

– Men de flesta kunder är lantbrukare på orten och betalar en gång i månaden eftersom de är stammisar. Men ibland dyker det upp någon helt ny kund som passerar genom Årröd. Det händer också att bil- och motorcykelklubbar förlägger sina turer till macken, då de vill uppleva lite nostalgi, säger Bror Nilsson.

1993 köpte norska Statoil samtliga 240 BP-stationer i Sverige. Tecknaren Joakim Lindengren, mest känd för sina serier om Krystmarodören och Kapten Stofil samt samlare av gamla BP-produkter, inspirerade till en motståndsrörelse mot Statoils övertagande av BP-mackarna – pumpkramare. I protest kedjade sig BP-entusiaster fast vid pumparna på flera av landets BP-mackar.

Några pumpkramare syntes aldrig till i Årröd, men en dag kom en Stat-oiltjänsteman körande förbi och förklarade att de slutat leverera bensin till Bror Nilssons mack. Han beordrades ta ned BP-skylten, men fick gärna behålla den tillsammans med andra BP-prylar som numera finns i garaget och på vinden.

Nu när det gått sexton år sedan Statoil tog över BP-mackarna i Sverige berättar Bror Nilsson att han är frestad att sätta upp BP-skylten igen.

– Tanken har slagit mig. Dessutom har jag ett par stora, oanvända BP-flaggor liggande på vinden, säger han.

Framtiden för den lilla macken i Årröd är dock osäker. Hittills har varken barnen eller barnbarnen visat intresse för att driva Bror Nilssons mack vidare.

– De har ju utbildat sig och skaffat egna yrken och karriärer. Om inte någon utomstående är intresserad av att ta över kommer nog även den här macken att försvinna, säger Bror Nilsson.

Gustav Svensson
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.