Annons
Nyheter

Han gjorde affärer av sitt eget snarkande

Leif Söderbergs snarkande höll sambon vaken. Han provade alla möjliga hjälpmedel på marknaden. Men det slutade med att han konstruerade två egna produkter. Han har också skapat en snarkapplikation för Iphone – en försäljningssuccé som gett honom kontakter världen över.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2010
Det är när underkäken åker fram som snarkningen börjar. Snarkskenan håller käkarna på plats.
Det är när underkäken åker fram som snarkningen börjar. Snarkskenan håller käkarna på plats.Foto: 
Leif Söderberg sköter det mesta själv i sitt företag.
Leif Söderberg sköter det mesta själv i sitt företag.Foto: 
Näsutvidgaren gör näsborrarna större och mer luft kan passera in.
Näsutvidgaren gör näsborrarna större och mer luft kan passera in.Foto: 

LUND.. Nöden är uppfinningarnas moder. Det var Leif Söderbergs klagande och sömnlösa sambo 1996 som ledde fram till att han idag driver ett företag i snarkpreventionsbranschen.

– Jag testade plåster och annat men det funkade inte. Plåstren ramlade av och gjorde liten nytta, säger han.

Annons

Till sist, efter att ha letat efter andra produkter än Apotekets, hittade han en amerikansk uppfinning. En plastskena som skulle läggas mellan över- och underkäken. Snarkskenan håller underkäken i en framskjuten position vilket gör det betydligt svårare att snarka.

– På så vis spänns vävnaderna som i annat fall blir slappa och blockerar lufttillförseln. Och skenan hjälpte, sambon sade att det plötsligt var tyst på nätterna.

Leif Söderberg blev så imponerad över att äntligen ha hittat en produkt som hjälpte att han lade sin reklambyrå delvis på is och drog i gång egen import och försäljning i företaget Adactive. Men varken Apoteket eller tandläkarna lät sig övertalas eftersom det saknades kliniska studier.

Tiden gick och Leif Söderbergs sambo började klaga igen.

– Jag filmade mig själv och såg att snarkningen var tillbaka. Det visade sig att näsan också var ett problem. Så jag började fundera på andra lösningar.

Resultatet blev en prototyp till en näsutvidgare i plast som stoppas in för att spärra upp näsborrarna.

– Jag drog igång produktionen och gjorde samtidigt en enkät till 4 000 personer. Den visade att det fanns ett stor missnöje med produkterna på marknaden. Jag skickade även ut näsutvidgaren för test. Majoriteten som provade var positiva.

En dag ringde Fysiologlabbets vd, (Ett sömnlaboratorium ägt av läkarföreningen Aleris) han berättade att han hade tio tandläkare som ville träffa Leif Söderberg.

Han visade upp plastskenan och näsutvidgaren.

– De hade en del synpunkter på skenan men tillverkaren i USA ville inte ändra på den. Så jag bestämde mig för att göra en egen variant enligt tandläkarnas önskemål.

Annons

För att öka intresset ytterligare för produkterna skapade Leif Söderberg en applikation för Iphone. Det visade sig bli en succé. Hans Snore Monitor Sleep Lab låg i över ett år som mest sålda program av alla medicinska program.

– Du har telefonen bredvid dig när du somnar. Sedan spelar programmet in dina snarkningar och på morgonen är analysen klar. Om du lider av långvariga andningsupphåll råder vi dig att kontakta läkare, men om snarkningen är mer av social karaktär, får du valet att titta vidare på våra produkter.

Applikationen har gett oväntade kontakter. Han har fått brev och samtal från företrädare från flera utländska medicinteknikföretag.

En representant för 20 000 sydkoreanska apotekare har lagt en provorder på näsutvidgaren.

– Dessutom har vi ett samarbete på gång med ett stort företag i USA som specialiserat sig på tandvård och gnisselskenor.

INTERNAL INTERNAL
Sarah Nylund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons