Annons
Nyheter

Gropig väg återstår innan Saab kan bli skånskt

Något formellt köp av Saab handlar det med andra ord inte om, än så länge.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Efter att ha sett dockfilmen Flåklypa Grand Prix bestämde sig den då femårige Christian von Koenigsegg för att bygga en egen bil. Drygt 20 år senare hade han tagit fram den första prototypen till supersportbilen Koenigsegg.Nu kan han alltså även vara att på väg att ta över Saab.

Om nu torsdagskvällens uppgifter stämmer är det viktigt att komma ihåg att Koenigsegg undertecknat en avsiktsförklaring om att köpa Saab. Något formellt köp av Saab handlar det med andra ord inte om, än så länge.

Annons

Slutförhandlingar väntas pågå de närmaste månaderna.

Ingen tvivlar på den tekniska kompetensen samt drivkraften hos det lilla Ängelholmsbaserade företaget och Christian von Koenigsegg.

Men för närvarande finns det många frågetecken kring hur stora finansiella muskler som egentligen finns bakom Koenigsegg ambition att ta över Saab.

Vi bör dock ganska så snart få veta vilka övriga investerare som är våghalsiga nog att satsa i Koenigsegg Saab-projekt.

Ser man på den norske delägaren Bård Ekers företag, Eker Group, hade de ifjol en omsättning på omkring 900 miljoner norska kronor. Tillsammans med Koenigseggs omsättning på 112 miljoner kronor räcker det inte på långt när för att lyfta Saab till målet 130000 sålda bilar om knappt två år, enligt rekonstruktionsplanen.

Därför måste Koenigsegg knyta till sig ytterligare kapitalstarka finansiärer för att göra det nya Saab tillräckligt finansiell starkt.

Men visst vore det spännande om Saab verkligen blev skånskt.

Calle Sandstedt
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons