Annons
Nyheter

Gripenaffär i Schweiz kan stoppas

Flera stora politiska partier i Schweiz är emot landets planerade köp av det svenska stridsflygplanet Gripen och kommer att försöka stoppa köpet. Om Schweiz köper Gripen ska tio Super-Jas tas fram till Sverige.
Nyheter • Publicerad 1 december 2011
VD Håkan Buskhe, Försvarskoncernen SAAB
VD Håkan Buskhe, Försvarskoncernen SAABFoto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

En majoritet i riksdagens försvarsutskott har enats om att Sverige ska få ta fram upp till tio så kallade Super-Jas om "Brasilien eller något annat land" köper Jas 39 Gripen. Betänkandet ska klubbas i riksdagen om två veckor.

Det innebär att regeringen under 2012 kan fatta beslut om en vidareutveckling av upp till tio flygplan om affären med Schweiz blir av.

Annons

TT: Så om affären blir av med Schweiz så kommer Sverige att skaffa sig tio Super-Jas?

– Ja, när vi fattat beslutet i riksdagen den 15 december så absolut, säger moderaten Cecilia Widegren, vice ordförande i försvarsutskottet.

Men Gripen-planerna möter inhemskt motstånd i Schweiz.

– Vi behöver inget flygvapen med nya stridsflygplan, det är överdriven lyx, säger Evi Allemann, socialdemokratisk parlamentsledamot och säkerhetspolitisk talesperson, till Ekot i Sveriges Radio.

Medan kritiken är hård mot köpbeslutet på den politiska arenan finns det schweiziska flygexperter som är mer positiva.

Flygkonsulten Max Ungricht, som också är chefredaktör för facktidskriften Cockpit, säger till tidningen Basler Zeitung att han ser beslutet som "förnuftigt" inte minst för att Gripenplanet är byggt för samma klimatförhållanden som i Schweiz.

Köpet av planen ingår i ett större försvarspolitiskt beslut som kan komma att ställas inför en folkomröstning. Omröstningarna kan vara rådgivande. Det finns också en tvingande variant, men oftast vinner i stället politikernas motförslag.

Gareth Jennings, analytiker vid försvarsanalysföretaget Jane's Defence Industry, säger att det är lite förvånande att det schweiziska beskedet kom så snabbt.

– Det senaste vi hade hört var att man av ekonomiska hänsyn skulle vänta med ett beslut, säger han.

Att Gripen lyfts fram som ett billigt plan tror inte Jennings skadar planets rykte.

Annons

Om Schweiz slutligen genomför köpet innebär det att landet blir den första kunden för den nästa generationens Gripen.

– Det kan komma öppna flera marknader för det flygplanet när utvecklingen är klart, säger Gareth Jennings.

Socialdemokraterna i Sverige är positiva till att vidareutveckla Jas 39 Gripen och står bakom att Sverige tar fram upp till tio Super-Jas om affären med Schweiz blir av.

– Att vi får den här beställningen nu är bra för Sverige. Det är viktigt både för försvaret och för Sverige som nation. Det visar att Jas Gripen är ett flygplan och system som har internationell respekt, säger socialdemokraten Peter Hultqvist, försvarsutskottets ordförande.

Miljöpartiet vill att Sverige ska uppgradera nuvarande Gripen-version och menar att en ny modell, ett Super-Jas, skulle bli onödigt dyr. Partiets försvarspolitiske talesperson Peter Rådberg menar att mycket tyder på att det är en Super-Jas som Schweiz kommer att beställa, vilket skulle påverka Sveriges beslut om framtidens stridsflyg. Han påpekar att Schweiz köper 22 plan för 22 miljarder kronor, vilket innebär en miljard kronor per plan. Prislappen är betydligt högre än för nuvarande plan.

– Det här är mycket dyrare. Tidigare beräkningar har legat på drygt halv miljard per plan, så mycket talar tyvärr för att det blir en E/F-variant (Super-Jas), men vi får se. Vi har inte all information, säger Rådberg.

– Att ta fram tio plan kommer att kosta skattebetalarna enorma pengar.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons