Annons
Nyheter

Goldman Sachs anklagas för svindel

Bankjätten Goldman Sachs anklagades i dag av amerikanska finansinspektionen SEC för bedrägeri i samband med att banken givit riskkrediter till investerare. Aktien rasade runt 10 procent vid börsens öppning.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010
Foto: 

NEW YORK. Den amerikanska bankjätten Goldman Sachs anklagades på fredagen av den amerikanska finansinspektionen SEC för bedrägeri i samband med att banken givit riskkrediter till investerare.

Aktien rasade med runt 10 procent vid börsens öppning med anledning av beskedet.

Annons

Enligt SEC (Securities and Exchange Commission) ska banken medvetet ha lurat investerare i samband med de så kallade subprime-lånen. Dessa var bolån för att hjälpa låg- och medelinkomsttagare att köpa hus och de hade inledningsvis en låg ränta på en procent. Men sedan höjdes räntan successivt i takt med att låntagaren lånade mer. Konsekvensen blev ofta att en allt större skuld, som blev allt svårare att betala, byggdes upp – särskilt när husets marknadsvärde rasade i samband med finanskrisen.

Bankerna tjänade inledningsvis storkovan på subprime-lånen.

I sin stämningsansökan mot Goldman Sachs skriver SEC att bankjätten "vilseledde investerare genom att förvränga och underlåta att redogöra för nyckelfaktorer om en finansiell produkt kopplad till subprime-lånen samtidigt som den amerikanska bostadsmarknaden började vackla".

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons