Nyheter

Genovis deltar i EU-projekt mot Alzheimers

Nyheter • Publicerad 23 mars 2010

LUND. EU satsar nära femtio miljoner kronor på forskning för att diagnostisera och behandla Alzheimers sjukdom och prionsjukdomar, till exempel Creutz-feldt–Jakobs sjukdom. Bioteknikföretaget Genovis i Lund kommer att delta i projektet.

Bakom EU-projektet, som koordineras av Linköpings universitet, ligger upptäckten av en självlysande molekyl som signalerar när den stöter på sjukdomsalstrande plack i hjärnan.

– Det är väldigt spännande att vara del i en grupp som befinner sig i forskningsfronten inom detta område, som är mycket intressant ur kommersiellt perspektiv, säger Genovis vd Sarah Fredriksson i en kommentar.

Utöver Genovis och Linköpings universitet deltar Université Claude Bernard Lyon 1 (Frankrike), Universität Tübingen (Tyskland), Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitäts Spital Zürich (Schweiz), Charité Universitätsmedizin Berlin (Tyskland) och Applied Spectral Imaging (Israel) i projektet.

Kent Axelsson
Niclas Ericson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.