Annons
Nyheter

Geelys köp av Volvo PV närmar sig

I början på nästa vecka går Volvo Personvagnar under klubban. Då skriver Ford och Geely på avtalet där kineserna köper den svenska biltillverkaren för 1,8 miljarder dollar. Men en strid om EIB-lånet ser ut att blåsa upp, vilket kan fördröja en affär.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2010

STOCKHOLM. Financial Times refererar till tre personer med insyn i uppgörelsen. Enligt en av dem finansieras hälften av köpet via lån i europeiska banker, varav runt 500 miljoner dollar från svenska banker. Resten av affären finansieras i Kina.

Kinas vice president Xi Jinping väntas besöka Sverige på lördag, och avtalet kommer förmodligen att skrivas under på söndag eller måndag, enligt en av personerna som tidningen talat med. Enligt samma person kan hinder dyka upp i sista minuten, vilket kan fördröja uppgörelsen.

Annons

Ett sådant hinder skulle kunna vara att konkurrenter i Europa börjat agera mot lån till statsstödda företag.

– Min uppfattning är att Geely är ett statsunderstött bolag och att det på sätt och vis är kinesiska staten som köper Volvo PV, säger Lars Holmqvist, vd för Clepa, underleverantörernas samarbetsorganisation i Europa, till Dagens Industri.

Holmqvist ifrågasätter om Geely ska ha rätt till statsgaranterade lån.

Även Hans Lindblad, statssekreterare i finansdepartementet, är tveksam. Till DI säger han att det inte är ”självklart att ett statsstött kinesiskt företag ska beviljas ett sådant lån”, och syftar på statsgarantin för EIB-lånet på fyra miljarder kronor som Volvo PV beviljats.

Gunilla Lindberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons