Annons
Nyheter

Geely dementerar Volvorykte

Den kinesiska biltillverkaren Geely har nått en preliminär överenskommelse om att köpa Volvo utav Ford, uppger Shanghai Daily. Geely tillbakavisar uppgifterna
Nyheter • Publicerad 18 juni 2009
Foto: 

GÖTEBORG. Företagets vice vd, Daniel Dai, säger till SR:s Ekot att företaget är alldeles för litet för att kunna köpa Volvo Personvagnar. Han slår fast att uppgifterna om köpet bara är rykten.

Och på Volvo Personvagnar säger man sig inte veta något alls.

Annons

– Det är Ford som hanterar försäljningen, vi vet ingenting här, säger Maria Bohlin, presschef på Volvo Personvagnar, till TT.

Om en överenskommelse hade varit klar, hade ni vetat om det då? – Det tror jag.

John Gardiner arbetar med strategisk kommunikation vid Ford Europa. Från sitt skrivbord i Tyskland kommenterar han uppgifterna om kinesiska Geelys köp av Volvo så här:

– Detta är bara spekulationer från marknaden. Vi varken bekräftar eller förnekar sådana spekulationer.

Han säger också till TT att situationen är densamma som när senaste kvartalsrapporten presenterades i april.

– Vi håller fortfarande på att diskutera Volvos framtid med ett antal intressenter.

Hur många? – Det kan jag inte säga, tyvärr.

Har några företag varit och tittat på anläggningen i Torslanda? – Ja, det tror jag, men jag kan inte ge några detaljer.

Och du kan inte säga om Geely är ett av dem? – Det enda jag kan säga är att när det sker en förändring i processen ska vi försöka se till så att våra anställda får veta först, att de får höra det från oss först. Som vi sagt förut, Volvo kommer troligen att bli sålt.

Fordonsanalytikern Matts Carlsson vid Göteborg Management Institute säger sig veta att kinesiska Geely varit och tittat på Volvos anläggning i Torslanda.

Annons

– Från kinesiskt perspektiv vore det lysande att förvärva Volvo. De får tillgång till teknologin, till marknaden och ett märke som är premium, säger han till TT.

Till Västekot har företrädare för den kinesiska biltillverkaren dementerat alla rykten om köp av Volvo personvagnar. Det tycker Matts Carlsson är rimligt oavsett hur det ligger till.

– Ska man till exempel köpa hus så kan man ju tjäna på att säga att man inte är intresserad, säger han.

Han blir betänksam när Geely så kraftfullt dementerar köpryktet.

– Styrelseordföranden har sagt att de ska göra världens bästa bil, ”en geely till varje kines”, har han sagt.

Matts Carlsson drar slutsatsen att en så liten biltillverkare som Geely, med drygt 100 000 sålda bilar per år, behöver lägga till något till företaget för att leva upp till det målet.

Elisabeth Andersson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons