Annons
Nyheter

Fyra steg som kan ge bättre reseförsäkring

Många motgångar och besvikelser under en utlandsvistelse går att försäkra sig mot, åtminstone ekonomiskt. Men smakar det så kostar det. Så här kan du välja nivå på ditt reseskydd under en vanlig semesterresa.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010

1. Grunden. Hemförsäkringens reseskydd. Pris: ingår i hemförsäkringen.

I hemförsäkringar som säljs i Sverige ingår ett grundläggande reseskydd. Det gäller i det flesta fall maximalt 45 dagar.

Annons

Här finns täckning för riktigt stora oförutsedda kostnader som du kan dra på dig under resan i samband med sjukdomar, olyckor och stölder. Det handlar om sådant som sjukhusvård eller ­ambulansflyg till Sverige vid en svår skada. Men också om rättsskydd, överfallsskydd och kostnader om du själv blir skadeståndsskyldig.

I detta reseskydd brukar det också ingå rätt till ersättning när transporter eller bagage är försenat. Du kan sannolikt också ha rätt till en viss dagskompensation om delar av din semester spolierats av att du blivit sängliggande.

– Hemförsäkringen ger ett hyggligt reseskydd som täcker det viktigaste om olyckan är framme. Om det inte känns absolut nödvändigt att skydda sig mot alla typer av bakslag på resan räcker det ganska långt, säger Camilla Bratt vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

2. Påbyggnad. Betala via bankkortet eller kreditkortet. Pris: ingår i din kortavgift.

Betalar du merparten av din resa med ett bank- eller kreditkort erbjuds du i dag nästan alltid ett kostnadsfritt reseskydd.

Den kanske viktigaste poängen med reseskyddet är det avbeställningsskydd som saknas i din hemförsäkring. Det här skyddet brukar också ha förmånligare villkor än hemförsäkringen när det gäller ersättning för försenade bagage och transporter. Det samma gäller vid dödsfall eller invaliditet i samband med olycka. Självrisken för hyrbil eller för eventuella sjukvårdskostnader kan du också eventuellt slippa.

3. Påbyggnad. Tillägg till hemförsäkringen. Pris: 300–500 kronor per år.

Utöver det reseskydd som ingår i hemförsäkringen kan du hos ditt bolag lösa en tilläggsförsäkring. Ett förhållandevis billigt extraskydd men utan de specialiserade reseförsäkringarnas breda innehåll.

Resplusförsäkringarna innehåller avbeställningsskydd. Det överlappar ibland skyddet du fått via bankkortet. Men för en riktigt dyr resa kan båda försäkringarna behövas för att täcka hela kostnaden.

Det är vanligt att bolagen betalar en ersättningsresa om mer än halva semestertiden har tillbringats i sängläge eller i vila på läkares ordination.

Annons

Extrakostnader vid till exempel ett missat flyg eller ersättning för självrisk i samband med rättsskydd är annat du kan få betalt för.

4. Maxskydd. Köp en särskild reseförsäkring. Pris: 100–200 kronor per dag för vuxna.

Semesterresan är för många årets stora upplevelse där helst inget ska gå snett. De särskilda reseförsäkringarna är till för att täcka upp de hål som finns i andra försäkringar. De ger möjligheter till ersättning om syftet med semesterresan blivit fördärvat av sjukdomar eller olyckshändelser. Har ett av barnen fått öroninflammation och inte kan bada under större delen av semestern ska familjen kunna få en ny resa. En vrickad tumme som förstör golfsemestern ska också kunna ge en ersättningsresa.

De särskilda försäkringarna ersätter i många fall också de självrisker för sjukdomar, stölder, hyrbilar och annat som finns i de ordinarie försäkringarna.

Främsta nackdelen är priset. En tvåveckors Thailandsresa för en barnfamilj går på över 2 000 kronor i försäkringskostnad. För en familj som reser flitigt kan det bli dryga utgifter under ett år.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons