Annons
Nyheter

Fyra av fem solskydd har brister Fåfänga vinner över hälsan

Konsument. Fyra av fem solskyddsmedel hade allvarliga brister när Läkemedelsverket granskade ett slumpartat urval av produkter på den svenska marknaden. Mer än hälften av produkterna har nu fått säljförbud eller plockats bort ur sortimenten.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2010

– Vi blev väldigt förvånade över att det fanns allvarliga brister hos så många produkter, säger Lena Nohrstedt, utredare på Läkemedelsverket.

Under mer än ett år har Läkemedelsverket samlat in information från tillverkare av solskyddsmedel. Syftet har bland annat varit att kontrollera om produkterna har ett så effektivt UV-skydd som företagen utlovar.

Annons

Granskningen visar att företagen i över sextio procent av fallen inte klarar att bevisa produkternas skyddande effekt enligt de krav som ställs.

Inte heller klarar tillverkarna de krav på märkning och innehållsförteckning som EU ställer. Totalt hade 42 av de 53 granskade produkterna allvarliga brister.

I en del fall har tillverkarna tagit fasta på Läkemedelsverkets anmärkningar och genomfört tester som lett till att produkterna godkänts. Men en betydligt vanligare lösning har varit att produkten dragits in och försvunnit från marknaden.

Solskyddsmedel från dessa tillverkare som redan finns ute i handeln kommer dock att kunna fortsätta säljas.

– Det är ju inte så att varorna är farliga och måste återkallas. Här handlar det om produkter som saknar bevisning för sin effektivitet, säger Lena Nohrstedt.

Dessutom lär produkterna finnas i en hel del hem.

– Det här är ju dyra saker, så det är inget folk kastar i onödan.

I och med Läkemedelsverkets granskning har en del bristfälliga solskyddsmedel dragits in. Men den genomförda undersökningen omfattar bara en mindre del av alla de produkter som finns att köpa i Sverige.

Solskyddsmedel säljs i många länder och för merparten av produkterna ligger ansvaret för granskningen på myndigheter i andra stater.

Någon övergripande information om vilka sol-skyddsprodukter som olika staters myndigheter synat finns dock inte.

Annons

– Det konsumenterna får göra är att lita på att företagen följer de lagar som finns och att uppgifterna på förpackningarna är korrekta, säger Lena Nohrstedt.

Vilket blir ett uppenbart problem när tillverkarna bryter mot reglerna. Norska myndigheter publicerade nyligen en granskning av det verkliga UV-skyddet hos marknadens mest populära solskyddsprodukter. Undersökningen visade att nästan hälften av produkterna inte uppfyller det minimikrav på UV-skydd som EU fastställde redan 2006.

Sämst var skyddet på solskydd för barn. Enbart 6 av 14 produkter klarade kraven trots att samtliga solskyddsmedel utom ett var utrustat med det särskilda UVA-märket.

Bäst i den norska undersökningen klarade sig marknadsledande märken som Ambre Solaire, Eucerin, Cosmica, Nivea och Piz Buin.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Harlin, Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons