Annons
Nyheter

FP hoppar av lärarförhandlingar

Folkpartiet hoppar av Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingar med lärarfacken. Partiet anser att arbetsgivarnas krav på en ökad reglering av arbetstiden fördjupar krisen mellan parterna. Och facket jublar.
Nyheter • Publicerad 3 april 2010

STOCKHOLM. Mitt under avtalsrörelsen hoppar Folkpartiet av Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingar med lärarfacken.

Partiet anser att arbetsgivarnas krav på en ökad reglering av arbetstiden fördjupar krisen mellan parterna.

Annons

Och facket jublar.

– Jag tror inte att det inträffat någon gång tidigare, säger Lennart Gabrielsson (FP), styrelseledamot och tredje vice ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Lärarnas arbetstid har diskuterats i flera år. Enligt Gabrielsson är frågan så infekterad att förhandlingar under avtalsrörelsen är meningslös.

Saknas förtroende

– Man kan inte ha krig år ut och år in, avtalsrörelse efter avtalsrörelse. Ska man lösa den här typen av problematik, så bygger det på ett förtroendesamtal mellan parterna. Och det finns inte i dag, säger Gabrielsson till TT.

Därför väljer Folkpartiet att hoppa av alla förhandlingar som har med lärarnas avtal att göra.

– I en avtalsrörelse kan man inte ha två uppfattningar från förhandlingsparterna.

SKL bekräftar FP:s avhopp.

– Det kommer att föras en intern diskussion om hur detta påverkar de fortsatta förhandlingarna, säger Claes Bertilson, pressekreterare på SKL.

Ledamoten i förhandlingsdelegationen, Håkan Lindh (FP), och Lennart Gabrielsson kommer att göra gemensam sak.

Annons

– Han kommer att kliva ut ur förhandlingsrummet när lärarnas avtal kommer upp, och jag som vice ordförande i förbundet kommer att lämna styrelserummet, säger Gabrielsson.

Facken nöjda

Lärarförbundet tycker att läget är intressant.

– Det är dags för SKL att inse att en totalkonfrontation med lärarna är fel väg att gå och att alla partier borde medverka. Nu är det dags att dra i nödbromsen, säger Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet.

För Lärarnas Riksförbund (LR) var beskedet påskgodis.

– Det är oerhört glädjande att Folkpartiet tar ställning för lärarna, säger LR:s ordförande Metta Fjelkner.

Förhandlingsläget är låst och facken kommer inte gå med på SKL:s förslag om arbetstiden.

– Det går att teckna avtal lokalt om detta, säger Fjelkner.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons