Annons
Nyheter

Förstörd resa ersätts inte

Kräksjuka förvandlade Malmöfamiljens badvecka på Kanarieöarna till en enda lång vistelse på hotellrummet. Reseförsäkringen som de trodde skulle kompensera för en förstörd vecka visade sig inte räcka till alls.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 
Familjen Theander i Limhamn blev magsjuka på resan till Las Canarias. Sedan insåg de vilket svagt försäkringsskydd de hade.
Familjen Theander i Limhamn blev magsjuka på resan till Las Canarias. Sedan insåg de vilket svagt försäkringsskydd de hade.Foto: 

– Det är inte kul att kasta bort pengarna på att spy sig igenom en semester. Vi vill uppmana alla som reser iväg att noggrant läsa igenom villkoren, så att de slipper bli besvikna när de är hemma igen och tar kontakt med sitt försäkringsbolag, säger Charles Theander.

I höstas bokade han en veckas solsemester på Gran Canaria till familjen. Resan köpte han hos Ticket på Burlövs center. Han blev erbjuden att teckna en separat reseförsäkring, men fick också besked om att det ingick en kostnadsfri kompletterande reseförsäkring om han betalade semestern med sitt Visakort.

Annons

– Jag tyckte det lät jättebra och var så klart nöjd med att slippa betala extra för en reseförsäkring.

Reseförsäkringen via Visakortet gav honom avbeställningsskydd och rätt till ersättning för förseningar av flyg och bagage. Den gav också ett skydd vid allvarlig sjukdom. Men någon rätt till kompensation för en misslyckad semester ingick inte.

Charles Theander menar att han blivit felinformerad. Han hänvisar också till att vänner och bekanta han talat med lever i uppfattningen att det är en fullgod reseförsäkring som erbjuds via bankkortet.

Ticket i Burlöv instämmer i att många av deras kunder tror att den reseförsäkring som bankkorten ger är tillräcklig. Men i praktiken finns det, oavsett bank knappast någon ersättning att hämta i dessa försäkringar när det gäller sjukdom, läkarkostnader eller lindriga olycksfall.

Tickets säljare erbjuder alltid kunderna en separat reseförsäkring. När det gäller försäkring via bankkort svarar säljarna däremot inte på detaljfrågor eftersom de saknar tillräckliga kunskaper runt varje enskilt kort.

Familjen Theander reste till Kanarieöarna i början av mars. Redan efter någon dag började mamma Jessika må dåligt och ett dygn senare låg hela familjen däckad. De väntade flera dagar med att söka läkarhjälp eftersom de hoppades att det skulle gå över snabbt. När de väl tog kontakt med läkare hade större delen av veckan gått. Tabletter och en spruta till minstingen gjorde att de åter kunde stå på benen. Dagen innan hemresan kunde de gå till stranden.

Vissa försäkringsbolag erbjuder en full ersättningsresa i en sån här situation. Förutsatt att det finns läkarintyg och att sjukdomen spolierat mer än halva semestern.

– Då måste man ju gå till läkare så snart man får en fis på tvären. Blir du magsjuk hoppas du ju att det snabbt ska gå över och väntar så klart med att söka hjälp, säger Charles Theander.

I familjen Theanders fall hade det inte hjälpt med ett snabbt läkarintyg. Deras ordinarie försäkringsbolag Trygg-Hansa betalar bara ut ersättningsresa då sjukdomen är så allvarlig att försäkringstagaren tvingas resa hem.

– Däremot kan du få en viss schablonersättning per dag om du ligger sjuk på plats och inte kan utnyttja hela din semestertid, säger Håkan Franzén, produktspecialist hos Trygg-Hansa.

INTERNAL INTERNAL
Niklas Holm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons