Nyheter

Flygstrejk hotar 21 bolag

Det finns risk för förseningar och inställda flyg från lördag till tisdag.
Nyheter • Publicerad 14 oktober 2010

Vid lunchtid på lördag kan över 900 flygtekniker i två olika fack börja strejka. Det drabbar i så fall bland andra SAS, Braathens, Avia Tui-fly och Cook, alltså både reguljärflyg och charter. Totalt berörs 21 bolag direkt, förra gången var det bara tre bolag.

Hur påverkar detta flygtrafiken?

– Det beror på om planen går sönder och om det måste åtgärdas genast. Men visst finns risk för förseningar och inställda flyg, säger Marie Norell, informatör på flygteknikernas fack SRAT, som tillhör Saco.

Kommer flygbolagen att chansa med säkerheten?

– Vissa brister är tillåtna en viss tid, men inte för många och inte för länge. Och piloterna kan göra vissa kontroller.

Flygtekniker och flygarbetsgivare är oeniga om vissa behörighetsfrågor: vem som är flygtekniker och vem som är flygmekaniker. Dessutom diskuteras hur hållbara lokala avtal ska vara.

– Parterna sitter hos medlarna just nu, säger Marie Norell på teknikerfacket vid 15-tiden på torsdagen.

Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.