Annons
Nyheter

Fler sålda kalsonger vänder inte konjunkturen

Försäljningen av kalsonger ökade med 5 procent i USA under första halvåret. Det sägs förebåda en bredare uppgång i ekonomin. Men händelser som krisen i Dubai och nya varsel på ST-Ericsson talar emot en snabb vändning.
Nyheter • Publicerad 5 december 2009

Teorin om kalsongförsäljningens signaler om ekonomins utveckling i stort kommer från förre riksbankschefen Alan Greenspan i USA. Han påstås ha förutspått konjunkturuppgångar genom att analysera försäljningsutvecklingen för underkläder till män.

I korthet: kalsonger bärs inte synligt och därför går det att slita på dem längre i dåliga tider. När ekonomin vänder ner slutar män köpa kalsonger. När det vänder upp igen ... ja, ni fattar!

Annons

Frågan är om det räcker med fler sålda kalsonger för att skrämma bort amerikansk finanskris, bankproblem på Island och i Baltikum, svensk fordonskris och annat elände det senaste året.

Den senaste veckans nyheter om nytt konkurshot över Saab, varsel från ST-Ericsson och kris i finansparadiset Dubai gör det lätt att tvivla på att vändningen kommit.

På allas läppar i näringslivet finns därför frågan: ”Tror du på V eller W?”

Bokstavsleken symboliserar alternativen med en snabb nedgång som följs av en lika snabb uppgång eller en tillfällig uppgång som följs av en ny nedgång innan det vänder upp på allvar.

Bankernas konjunkturanalyser i all ära, det här handlar om psykologi. Fortsätter uppgången tillräckligt länge kommer många också att agera som om krisen är över. Det leder till en självuppfyllande positiv spiral och en utveckling enligt V-modellen.

Problemet är att det finns många tecken som talar för ett scenario som liknar ett W. Dubai, Saab och ST-Ericsson är bara tre exempel som får folk att fortsätta hålla i pengarna.

Vi lär dessutom inte ha sett det sista varslet under den här lågkonjunkturen. Risken finns för en ny våg av uppsägningar och konkurser när bolag som hållit ut i det längsta tvingas kasta in handduken eftersom den efterlängtade vändningen inte kom tillräckligt snabbt.

Närmast plånboken just nu finns arbetslösheten och ränteläget, men däremellan kommer julhandeln.

Å ena sidan avhåller den höga arbetslösheten och risken för ytterligare nedskärningar oss från att dra på spenderbyxorna.

Den rekordlåga räntan gör å andra sidan att många har mer kvar i slutet av månaden och är frestade att leva lite lyxliv igen.

Annons

Prognoserna för julhandeln ger ytterligare bevis på hur förvirrad bilden av konjunkturläget är. Handelns utredningsinstitut (HUI) tror att detaljhandelns omsättning i december ökar i år. Samtidigt förutspår Nordea att julklappsinköpen minskar med 15 procent.

I det läget är det fullt naturligt att många fortsätter hålla i pengarna och i praktiken bidrar till att W-scenariot blir verklighet. För att vända trenden krävs betydligt starkare konjunktursignaler än några procents uppgång för kalsongförsäljningen i USA.

För övrigt kan kalsongindexet ifrågasättas i en tid när modet har förändrats. Greenspan gjorde sin observation för trettio år sedan, men med dagens lågt sittande byxor är kalsonger plötsligt ett modeplagg som ska visas upp.

New York Magazine konstaterar dessutom att det inte är kalsonger utan billiga T-tröjor som drivit upp försäljningen av mäns underkläder i USA under våren. Det talar snarast för att männen fortfarande håller i pengarna, att krisen fortfarande har ett grepp om oss och att vi kan se fram mot ett W.

Emma Svensson
Thomas Frostberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons